NAJVAŽNIJA LISTA U HRVATSKOJ: Iznenadit ćete se kada vidite što uvozimo, a što izvozimo

Picmonkey/Pixsell

Tako smo lani izvezli roba vrijednih 87 milijardi i 700 milijuna kuna, a uvezli 140 milijardi kuna roba.

Iako se posljednjih godina oporavlja, hrvatski izvoz još uvijek je manji od uvoza. Tako smo lani izvezli roba vrijednih 87 milijardi i 700 milijuna kuna, a uvezli 140 milijardi kuna roba. Najviše izvozimo električnu energiju, lijekove, motorne benzine, plinska ulja od nafte i dijelove sjedala, a najviše uvozimo slične pa i iste proizvode – naftu i ulja, električnu energiju, plinska ulja od nafte, lijekove i nove osobne automobile, prenosi Dnevnik.hr.

Hrvatski izvoznici svoje robe najviše plasiraju u Italiju, Sloveniju, Njemačku, BiH i Austriju.

Top pet izvoznih proizvoda

1. električna energija
2. lijekovi
3. motorni benzini
4. plinska ulja od nafte
5. dijelovi sjedala

Top pet uvoznih proizvoda

1. nafta i ulja
2. električna energija
3. plinska ulja od nafte
4. lijekovi
5. novi osobni automobili

Odabrani i najbolji izvoznici

Nagradu za najbolje izvoznike, na 11. konvenciji hrvatskih izvoznika, dobili su Habiba i Branimir Legac koji su od malog obiteljskog poduzeća stvorili renomiranu kompaniju koja izvozi auto dijelove, a godišnje uprihode 40 milijuna eura.

“Mi smo 100 % izvoznici. Sve što se kreće i pokreće je dio i vrsta ležajeva, a mi smo jedan segmenat koji pridonosi tom pokretu”, kazala je Habiba Legac.

Ne bi imali ništa protiv da njihovim poslovnim rezultatima pridonese i država. “Da imamo stabilne porezne zakone koji se neće svaki čas mijenjati, da imamo jednu sigurnost. Ne samo mi nego svi proizvođači i svi današnji izvoznici”, kažu. Za svoje uspjehe Habiba i Branimir danas su nagrađeni u kategoriji najboljeg izvoznika u Mađarsku.

Plaketu je primio i Alan Sumina, kao najbolji mali poduzetnik. Smatra da država polako prepoznaje važnost IT industrije. “To se u zadnje vrijeme polako mijenja. Ja bih više volio da su neki zakoni malo više krojeni po pitanju prepoznatljivosti IT-jevaca”, kazao je Sumina.

Hrvatska zadnjih godina ima veći izvoz roba i usluga, nego uvoz. No, kada se izuzme turizam, podaci nisu dobri. “U zadnjih par godina imamo i deficit robne razmjene od 50 milijardi kuna godišnje. Platnu bilancu s inozemstvom popravlja nam i turizam i izvoz drugih usluga koje srećom, rastu”, kazao je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.


Komentari