TOG IMA SAMO U HRVATSKOJ: Liječnici i sestre od sada će morati raditi nešto zaista apsurdno

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Ravnatelj je liječnicima i sestrama naložio kako moraju svaka dva sata obilaziti WC-e kako bi…

Premda svakodnevno imaju na brizi desetke pacijenata, medicinske sestre i liječnici u osječkom domu zdravlja dobili su novu obavezu, a to je svakodnevno pregledavanje WC-a i “otklanjanje nedostataka”. Ravnatelj je liječnicima i sestrama naložio kako moraju svaka dva sata obilaziti WC-e u vrijeme kada čistačica nije u objektu, što je njih naprosto šokiralo.

Sanitarni čvorovi u osječkom domu zdravalja, barem kako tvrde, doista zaslužuju bolju brigu, ali pomalo je apsurdno da ravnatelj taj posao nameće medicinskim djelatnicima sa šest ili deset godina fakultetskog obrazovanja.

Liječnici ogorčeni

“Obavljanjem poslova koji nisu izravno pružanje zdravstvene zaštite pacijentu i to tijekom radnog vremena, zakida se pacijenta za njegovo pravo na liječničku pomoć i pažnju. Plaćanje liječnika da izvršava posao spremača besmisleno je trošenje javnozdravstvenih sredstava, a pitanje je za HZZO je li prekršaj ugovorne obveze kad se radni sati predviđeni za liječenje troše na održavanje sanitarija”, upitala se jedna od liječnica doma zdravlja, prenosi Novi list.

Kažu njezini kolege kako im niti jedan posao nije ispod časti raditi, ali ove zadatke medicinski timovi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne mogu preuzeti.

“Dnevno imam od 70 do 80 pacijenata, prvi mi dođu već u sedam sati, a nemali broj puta do 13 sati ni sama ne stignem otići na WC, a kamoli da ga obilazim svaka dva sata”, kazala je Ljiljana Ćenan, povjerenica Koordinacije obiteljskih liječnika (KoHOM) za Vukovarsko-srijemsku županiju, koja je stala u obranu osječkih kolega.

Ravnatelj tu ne vidi problem

Do ovog problema s WC-om došlo je zbog velike štednje na zdravstvu. Kako je na snazi zabrana zapošljavanja nezdravstvenog osoblja, popratne službe prelaze u ousourcing i zbog toga se u mnogim zdravstvenim ustanovama čistačice zadržavaju na radnom mjestu oko sat ili dva dnevno. S druge strane obveza uprave je da osigura nadzor sanitarnih čvorova i da se redovito pregledava čistoća i urednost. “Sanitarni čvorovi u očajnom su stanju, tamo se učestalo nađu i narkomani, bilo bi zanimljivo da sanitarna inspekcija malo obiđe ta mjesta”, upozoravaju osječki liječnici.

Za ravnatelja doma zdravlja u Osijeku, Miroslava Sikoru, sporno jedino može biti provođenje nadzora svaka dva sata.

“Ne vidim problem u činjenici da nadzor trebaju provoditi, osim spremačica, i zdravstveni radnici, naravno onda kada spremačica nema. Od medicinskih djelatnika ni u kom slučaju ne očekuje se da održavaju sanitarne čvorove u smislu čišćenja jer to nije njihov posao niti su ugovorom za to vezani. Ovdje se radi o nadzoru radi ukazivanja na probleme informiranja centralnog Doma zdravlja o kvarovima koje treba ukloniti”, veli Sikora.

Tvrdi kako se ne radi o naredbi već o apelu na medicinsko osoblje da nadziru i redovno obavještavaju dom zdravlja o mogućim problemima kako bi ih se što prije sanirali zbog sigurnosti i zdravlja pacijenata i samih medicniskih djelatnika.

Ravnatelj tvrdi i kako se protiv ove odluke pobunilo tek petero od 292 zaposlena u DZ-u. “Ako njih pet ne želi informirati Dom zdravlja o stanju u svojim zdravstvenim stanicama, u suradnji s njima naći ćemo model funkcioniranja na obostrano zadovoljstvo”, poručuje Sikora.

U odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva zdravlja ponavlja se ista argumentacija: ne radi se o čišćenju sanitarnih čvorova, nego nadzoru tehničke ispravnosti u cilju pravovremene intervencije.

>>> USTALI DJELATNICI GOLJAKA: Na nasilnu kolegicu sami smo se žalili, ravnateljica je sve znala!

>>> TRAGIČNA SMRT NOVOROĐENČETA, MAJKA ZAVAPILA: ‘Tri puta skakanje po stomaku da bi moj Ivano izašao van…’

>>> PRAVI HOROR U ZAGREBAČKOM RODILIŠTU: Trudnice danima spavaju na KRVAVIM PLAHTAMA! (FOTO)

 

 


Komentari