Todorićevu jahtu i ‘helić’ želi 27 ljudi, za svaku tvrtku nekoliko ponuda

FOTO: 24sata

Todorićeva imovina uskoro bi se mogla ‘razgrabiti’.

U utorak je u zadarskoj marini izložena Agrokorova jahta Riva 85 Opera, koju se, kao i helikopter, planira prodati do kraja listopada. Agrokorova izvanredna uprava još je u svibnju objavila javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju jahte i helikoptera, a od tada je stiglo 15 takvih iskaza za jahtu i 12 za helikopter. Nakon rasprodaje pokretnina, kreće i prodaja tvrtski, ali prije toga potrebno je pričekati financijska izvješća kompanija koncerna u ruju, odnosno prikaz točnog stanja imovine i obveza.

Tek sljedeće godine, u procesu nagodbe znat će se što će u prodaju, koliki će biti otpisi, te mogući reprogrami, a taj dio najviše ovisi o vjerovnicima, odnosno o njihovoj željenoj brzini naplate. Ako budu htjeli ubrazi prodaju, tada se neće moći postići dobra cijena.

Vrijednost imovine procijenjena na 20 milijardi kuna

Država bi tijekom pregovora trebala voditi glavnu riječ i voditi se za nacionalnim interesom. Trebali bi, recimo, dobro razmisliti prije nego što se prodaju PIK-ovi, koji imaju vrijednu zemlju u Slavoniji, osim toga, treba razmisliti i kako prodati: parcijalno i dobiti manju cienu ili okrupniti neke tvrtke.

Država mora voditi računa i o tome da neke tvrtke na postanu podružnice multinacionalnih kompanija , te da nam vrijednost tvrtki na tržištu ostane veća od milijardu eura. Procjenjuje se da je vrijednost tvrtki koncerna oko 2,5 do tri milijarde eura, odnosno oko 20 milijardi kuna. Ipak, polovica tog iznosa morat će se otpisati prilikom revizije.

Ako, pak, vjerovnici, prije svega banke, pokažu strpljenje, tvrtke kroz poboljšano operativno poslovanje mogu za neko vrijeme postići puno bolju cijenu. Veća cijena svakako je moguća jer je već sad interes za kupnju velik, odnosno za svaku od njih postoji četiri do pet potencijalnih kupaca.

Neki od zainteresiranih su poduzetnici, i domaći i strani, koji su djelove kocerna htjeli dok je on još bio pod vodstvom Ivice Todorića. Za Belje su je zainteresiran kineski milijarder Jangxiong Hu, kao i mađarski milijarder Sándor Csányi, najveći dioničar OTP grupe i član odbora direktora MOL-a. Kinez, je osim toga zainteresiran i za Konzum, te za turističke tvrtke.

interes za baranjski kombinat nije neobičan s obzirom na to da Agrokor u Slavoniji posjeduje 30.000 ha zemlje, od čega je dio u vlasništvu, dio u koncesiji. Stoga se već govori da je oko bacio i vlasnik Žita Marko Pipunić te arapski poduzetnici koji već osvajaju Srbiju, piše Večernji.


Komentari