TKO SVE ŽELI BITI ŠEF? Objavljeno 10 konačnih imena za utrku na čelno mjesto SDP-a

Facebook

Nakon katastrofalnog poraza na prijevremenim parlamentarnim izborima, Zoran Milanović odlučio je odstupiti s mjesta predsjednika stranke.

Članovi i članice SDP-a do ponoći u subotu su mogli službeno najaviti kandidaturu za predsjednika i članove središnjih stranačkih tijela, a Središnjoj se izbornoj komisiji javilo ukupno 10 kandidata za predsjednika, 98 za članove Predsjedništva te 431 kandidat za člana Glavnog odbora stranke, piše 24sata.

Za predsjednika stranke kandidirali su se Tonino Picula, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Davor Bernardić, Domagoj Hajduković, Duško Polovina, Gordana Sobol, Karolina Leaković i Vesna Škulić i Kristijan Mohorović.

Istodobno su i kandidature za članove predsjedništvo stranke istaknuli Karolina Leaković, Gordana Sobol, Vesna Škulić, Hajduković, Mohorović i Polovina u koje su se, među ostalima, kandidirali i bivši SDP-ovi ministri Boris Lalovac, Gordan Maras, Predrag Matić, Mirando Mrsić, Rajko Ostojić, Siniša Varga, Branko Grčić , Milanka Opačić i Mihael Zmajlović, kao i sadašnja predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković.

Kako bi im kandidature bile valjane, kandidati za stranačke dužnosti do 31. listopada moraju prikupiti potpise potpore članova stranke. Broj potrebnih potpisa ovisi o dužnosti na koju su se kandidirali. Kandidati za predsjednika tako će morati prikupiti najmanje 1000, za Predsjedništvo 400, a za Glavni odbor 50 potpisa.

Članovi stranke imaju pravo potpisati više kandidatura, a kandidati prikupljanje potpisa mogu dogovoriti i po lokalnim organizacijama stranke.

Nov predsjednik ili predsjednica SDP-a birat će se 19. studenoga, po načelu „jedan član – jedan glas“, a ne dobije li nitko u prvom krugu natpolovičnu većinu, tjedan dana kasnije SDP-ovci će u drugom krugu izabrati između dvoje najbolje plasiranih.

Konvencija će se održati 3. prosinca i na njoj će delegati birati članove ostalih tijela nužnih za funkcioniranje stranke, a za razliku od izbora predsjednika, kojemu mogu pristupiti svi članovi SDP-a, pravo izbora delegata imaju samo oni koji uredno plaćaju članarinu.


Komentari