Tko će nakon Vrdoljaka preuzeti HNS? Mrak – Taritaš kandidirat će se za šeficu stranke

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kako je sad već poznato javnosti, Vrdoljak se cijelo vrijeme nadao da će uspjeti postići  jednoglasnu odluku Predsjedništva.

Nakon sedmosatne dramatične sjednice Predsjedništva i šokantnih obrata, dojučerašnji šef HNS – a dao je ostavku na čelnu funkciju i sve ostale političke dužnosti. Pozicije ga je koštalo koketiranje s HDZ-om i premijerom Plenkovićem koji je HNS-u ,prema riječima Andre Vlahušića, dao “veliku, ogromnu ponudu” . Predsjedništvo stranke na koncu ju je odbilo, a njoj su se najviše usprotivili sam Andro Vlahušić, Anka Mrak – Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh, Nada Turina Đurić, anđelko Topolovec i Matija Posavec.

Kako je sad već poznato javnosti, Vrdoljak se cijelo vrijeme nadao da će uspjeti postići jednoglasnu odluku Predsjedništva.

Iako se na početku činilo da sad već bivši predsjednik HNS – a ima sve konce u rukama, govor Vesne Pusić koja je izričito odbacila svaku pomisao o koaliciji s HDZ – om, doveo je do pravog preokreta. Njenom stavu pridružili su se i gore spomenuti članovi zbog čega je Vrdoljak bio u pat poziciji.

>>>Ništa od koalicije HDZ-a i HNS-a, Ivan Vrdoljak podnio ostavku

Naime, kako statut stranke propisuje, saborski zastupnici dužni su zastupati i provoditi stavove i odluke predsjedništva HNS-a, u suprotnome trebaju biti izbačeni iz stranke. To bi značilo da, odbiju li Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Nada Turina Đurić i Beus Richembergh  u Saboru podržati odluku HNS-a da se ide s HDZ-om, Vrdoljak bi iz stranke morao izbaciti njene najistaknutije članove.

HNS je tako ostao bez predsjednika, a postavlja se pitanje tko će nakon njega preuzeti čelo stranke. Za sada se među HNS – ovcima spominje samo jedno ime – Anka Mrak – Taritaš. Podsjetimo, u izbornoj noći, a nakon gubitka Anke Mrak – Taritaš u Zagrebu, dio HNS – ovaca, na čelu s Vlahušićem već je zatražio Vrdoljakovu ostavku, smatrajući ga odgovornim za težak poraz HNS – a kako u Zagrebu, tako i u Dubrovniku, Varaždinskoj županiji te Osječko baranjskoj županiji.

Kako Zagreb.info tada doznaje od izvora bliskih vrhu HNS-a, jedini logičan izbor za novog čelnika bila bi Anka Mrak – Taritaš koja je spremna za kandidaturu. Na koncu, upravo ona slovi kao najpopularnija oporbena političarka.

Tko može ugroziti Plenkovićev HDZ?

A da je čelnoj funkciji “Narodnjaka” upravo ona najbliže, otkrio je i Goran Beus Richembergh objavom na svom Facebook profilu.

Hvala svima koji nisu podlegli pritisku crnih slutnji i koji su vjerovali u principijelnost i čestitost vodstva HNS-a. Isprike svima koji su sa zebnjom i nervozom trpjeli nagađanja i s olakšanjem dočekali provjerene vijesti.

Bila je to na prvi pogled i u izvedbi teška ali jedina zdravorazumska odluka, donesena nakon otvorene i argumentirane rasprave koja je pokazala najviši stupanj političke zrelosti, odgovornosti i demokratičnosti Predsjedništva i Kluba zastupnika HNS-a. Ponosan sam što se HNS othrvao snažnom i zavodljivom sirenskome zovu da se za slast i mast vlasti odrekne svojih temeljnih principa na kojima je 27 godina, često prezren i podcjenjivan ali uvijek dosljedan, gradio i čuvao vrijednosti građanskoga liberalnog centra.

Nismo podlegli lažnoj mesijanskoj ulozi spasitelja kao neki drugi čiji se eksperimenti skupo plaćaju već dvije godine, niti pristajemo na populističke prečace koji ridikuliziraju politiku i stvaraju atmosferu nesigurnosti i očaja u društvu.

Stranka ostaje jedinstvena u nastojanju da ideju slobode čuva i pronosi kroz hrvatski politički život, ma kako agresivni i uporni bili nasrtaji političkih suparnika koji bi nas popili u čaši vode. Rasplet događaja u prvi plan sada stavlja Anku Mrak Taritaš kao osobu koja je sposobna i na neki način pozvana da preuzme vođenje HNS-a u najosjetljivijem i najzahtjevnijem času za stranku, kao nova liderica građanskog centra.

Nema nikakve sumnje da nas vrlo skoro očekuju još jedni izvanredni parlamentarni izbori. HDZ će blitzkriegom nastojati osvojiti još veći utjecaj i apsolutnu političku dominaciju desnice. Na tim će izborima HNS opet i iznova braniti vrijednosti liberalne demokracije i prostor ljudskih i građanskih sloboda.

Svim vrijednim, marnim i ponosnim članicama i članovima HNS-a ali i drugih liberalnih stranaka, prije svega IDS-a i stranke Pametno, poručujem da nastavimo tamo gdje smo stali na netom završenim lokalnim izborima, kolegicama i kolegama iz SDP-a i drugih lijevih stranaka da s najvišom razinom savjesnosti i kooperativnosti shvate svoj dio odgovornosti, a svim građanima kojima je stalo do demokratskih vrijednosti i prosperiteta Hrvatske da podrže naša nastojanja te da u parlament izaberu one kojih se neće morati stidjeti!” napisao je Richembergh.

Činjenica je da je Mrak – Taritaš u anketama popularnosti političara gotovo puhala za vratom šefu HDZ – a, kao jedini karizmatični oporbeni političar. Isto tako je činjenica da, iako nije porazila Bandića, zaprijetila mu je na njegovom terenu kao nitko do sad.

A hoće li upravo ona biti ključna osoba koja može ugroziti poziciju Plenkovićevog HDZ – a, ostaje nam za vidjeti.

>>>Doznajemo: Anka Mrak – Taritaš spremna preuzeti HNS


Komentari