Taksisti ponovno blokiraju promet, prosvjeduje se i u Zagrebu

FOTO: Zagreb.info

Stvaraju se ogromne kolone.

Taksisti ponovno blokiraju hrvatske gradove, a u ovom trenutku, javljaju nam, blokiraju Zagreb, Split i Dubrovnik. Što se tiče Zagreba, taksisti prosvjedu oko zagrebačke Zračne luke.

Prema njihovim riječima, radi se o spontanom okupljanju kojim žele potaknuti na poštivanje Zakona, javlja Dubrovački dnevnik.

Podsjetimo, taksisti su u više navrata izjavili kako Uber ne vozi sukladno hrvatskim propisima, a njihove je navode potvrdio i sam premijer Andrej Plenković.

Kako je Dubrovački dnevnik ekskluzivno objavio, ovih dana je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture podnijelo optužni prijedlog za ukidanje aplikacije Uber.

“Inspekcija cestovnog prometa Prekršajnom sudu u Zagrebu uputila je optužni prijedlog protiv tvrtki Uber Croatia d.o.o. i Uber International Holding BV, 21. srpnja ove godine, a daljnje postupanje i odluka u nadležnosti je Suda”, odgovorili su iz Ministarstva na upit Dubrovačkog dnevnika.

‘Dubrovački taksisti nisu organizirali prosvjed’

Na dijelu ceste između Župe Dubrovačke i Konavala 180 taksista od 8 sati blokira promet. Blokirana je prometna traka prema Zračnoj luci Dubrovnik pa je potrebno dosta strpljenja na putu do Čilipa. Policija pušta jednu po jednu prometnu traku.

“Nisu dubrovački taksisti organizirali nikakav prosvjed. Ovaj prosvjed organizirali su Uber i nefunkcioniranje pravne države. Oni odgovaraju za to i kad će prosvjed prestati”, istaknuo je predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoza Božo Miletić.

Prosvjed se odvija i u splitskoj Zračnoj luci.

Prosvjedi protiv Ubera u Zagrebu

Što se tiče prosvjeda taksista u Zagrebu, Tomislav Krznarić, zamjenik predsjednika Udruženja radio taksija Zagreb, kazao je za Dnevnik.hr da se prosvjeduje protiv Ubera, ali da nisu zakrčene nikakve ceste već da se voze u krug ispred Zračne luke Franjo Tuđman.

Iako je trenutno na godišnjem odmoru i nije u Zagrebu, kaže da prati situaciju i koliko zna promet nije blokiran ovim prosvjedom.

“Stvar je u tome da je podignut optužni prijedlog, a obećanja su bila da će biti ovaj tjedan, pa idući tjedan, pa onaj poslije njega… Sad se ispostavilo da je sutkinja na godišnjem odmoru do kraja mjeseca“, kazao je Krznarić, koji smatra da je u pitanju kupovanje vremena da prođe sezona.

Nadalje, tvrdi da je situacija kod regularnih taksista katastrofalna i da će mnogi imati problema prikupiti dovoljno novca da za davanja državi za srpanj i kolovoz.

“Ljudi se s nama voze samo kad Uber poveća cijene. Neki dan, kad je bila ona velika kiša, Uber je naplaćivao tri i pol puta više nego inače, i tada smo imali posla. Tada sam dobar, više nisam šahist i uhljeb“, požalio se Krznarić.

Krajem lipnja taksisti su u Zagrebu održali veliki prosvjed kada su blokirali Ulicu grada Vukovara, a tada su kazali da će sve ponoviti ako se ne zabrani aplikacija za Uber.

>>> Taksisti će ponovno blokirati grad? ‘Ako se ne zabrani Uberova aplikacija opet ćemo na ulicu’


Komentari