SVJEDOČANSTVO IZ BOLNICE ŠOKIRALO HRVATSKU: ‘Grizle su me stjenice, danima sam ležala na krvavim plahtama’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Žena je stigla na liječenje prije desetak dana, a sve je dane boravka u bolnici provela u postelji kojoj nisu bile promijenjene plahte…

Nije tajna kako su mnoge hrvatske bolnice u katastrofalnim i zapuštenim stanjima. Novca za obnovu nema, isto tako niti za higijenske potrepštine, pribor za jelo, pa na koncu i plaće liječnika i medicinskog osoblja su male, a u mnoge su bolnice zapravo i u deficitu što se tiče stručnog kadra jer sve više mladih i novih liječnika i sestara odlazi iz hrvatske. Nažalost navikli smo slušati potresna svjedočanstva pacijenata o stanju u bolnicama, a dvije nove priče stižu iz splitske bolnice na Kriažanama.

U kakvom je stanju bolnica na Križinama svjedoče priče muškarca koji je ležao na Urologiji i pacijentice s Endokrinologije, koji su iz razumljivih razloga željeli ostati anonimni.

“Imam “mali milijun” uboda i sve me svrbi”

Žena je stigla na liječenje prije desetak dana, a sve je dane boravka u bolnici provela u postelji kojoj nisu bile promijenjene plahte. Deset dana ležala je na prljavim, od znoja morkim i krvavim plahtama. Tražila je nove plahte, ali joj je medicinska sestra rekla kako zamjenskih plahti nema. No, ni to nije najgore, pacijenticu su, naime, po nogoma i rukama izgrizle stjenice.

“Po cijelu noć se grebem po tijelu i ne mogu spavati od tih nametnika. Imam “mali milijun” uboda i sve me svrbi”, ispričala je gospođa, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako mnogi madraci u spomenutom KBC-u nisu godinama promijenjeni, stvorilo se idealno stanište za stjenice. Kako bi stvar bila gora, izvor iz bolnice kazao je kako se u blizini nalazi leglo komaraca pa tako pacijente svakodnevno napadaju i ti insekti.

Nemaju tople vode, pribora za jelo, tanjura…

No, to nisu jedini problemi na Križinama. Tople vode u energetski obnovljenom zdravstvenom kompleksu nema u svakom trenutku, pa bolesnici nerijetko moraju održavati higijenu u hladnoj vodi.

“Zaudaram kao tvor jer se ne mogu okupati. Svakih pola sata moram ići na tuš da vidim ima li tople vode. Ovo je sramota, pa gdje mi to živimo“, zapitao se pacijent s Urologije.

Problemi su i s posuđem i priborom za jelo jer nedostaje zdjelica, pa ogorčeni pacijenti juhu dobivaju u šalicama od kave i to ako im uopće ima tko juhu u njih uliti. Prije ručka dobiju šalicu, a juhu u termosici i onda sami moraju jelo prelijevati u šalice, ako u blizini nema osoblja. Uz sve to dosta pribora za jelo i tanjura netragom nestaje, a tko ih krade iz bolnice još se ne zna.

Iz bolnice pacijentima savjetuju da od kuće donesu svoje plahte, tanjure, pribor za jelo, zdjelice za juhu, tablete protiv komaraca i kremu protiv ugriza ili uboda raznih nametnika. Iako zvuči tragikomično, zbog stanja u ovoj bolnici pacijentima bi zapravo bilo najbolje da poslušaju taj savjet.

>>> LUKA (22) KREĆE U VELIKU BORBU ZA ŽIVOT: ‘Jedini bubreg ugrožen mi je zbog greške na biopsiji, a doktor me odbija liječiti!’

>>> PRAVI HOROR U ZAGREBAČKOM RODILIŠTU: Trudnice danima spavaju na KRVAVIM PLAHTAMA! (FOTO)

>>> SABLAZAN PRIZOR U BOLNICI! PACIJENTI U ŠOKU: Pogledajte što su zatekli u kadama na odjelu kirurgije (FOTO)


Komentari