SVE MOŽE BITI PUNO JEDNOSTAVNIJE: Evo kakva vas apsurdna i skupa procedura čeka kod produljenja vozačke

Taj mukotrpan proces oduzima previše vremena i novca, a sve bi bilo puno jednostavnije da se u tu svrhu koristi sustav e-građani.

Kada bi zbrajali sve administrativne apsurde u Hrvatskoj vjerojatno do prekosutra ne bi bili gotovi, a tom popisu ili bolje rečeno knjizi može se dodati i onaj s kojim se susrećemo prilikom produljenja vozačke dozvole zbog zdravstvenih ograničenja. Naime, taj mukotrpan proces oduzima previše vremena, a svakako i previše novca, a sve bi bilo puno jednostavnije da se u tu svrhu koristi sustav e-građani.

Na primjer, kod produljenja vozačke zbog nošenja naočala potrebno je, vjerovali ili ne, obaviti kompletan liječnički pregled u ovlaštenoj ordinaciji medicine rada i platiti pritom cijenu koja se uglavnom kreće od 400 pa do 500 kuna, iako se taj pregled, jasno, može obaviti samo kod oftamologa.

Nakon što se obavi uglavnom nepotreban kompletan zdravstveni pregled, potrebno je otići u nadležnu policijsku postaju i podnijeti zahtjev za produženjem vozačke. Za tu uslugu državi ćete morati dati 30 kuna biljega i 151 kunu za državni proračun. Nakon 20-ak dana morate doći ponovo u policiju kako bi novu vozačku i podigli, prenosi Tportal.

Apsurdna procedura stoji oko 700 kuna

Ukupni trošak, kao što ste već mogli i sami izračunati jest veći od šesto kuna, a uključimo li u to i troškove prijevoza popest će se ta cifra i na gotovo sedamsto kuna. Naravno, nemojmo zaboraviti i kako ćete na to potrošiti i oko sedam sati.

Ova tortura bi se itekako mogla skratiti samo ako bi se pametno koristio sustav e-građani, a prošli bi i puno jeftinije. Sve što biste trebali napraviti, da sustav funkcionira, jest otići kod oftamologa (naravno ako je riječ o vidu) na pregled jednom kada vam sustav javi da vam vozačka istječe. Logično bi bilo i da taj pregled ipak obavite kod svog liječnika besplatno, a ne u Medicini rada jer ipak niste profesionalni vozač već amater.

Liječnik bi potom nakon obavljenog pregleda potvrdu o sposobnosti slao u vaš e-sandučić, a vi tada krećete s ispunjavanjem online zahtjeva za produljenje vozačke i zajedno s tom potvrdom šaljete ga u Policiju.

Umjesto cifre od gotovo 700 kuna, plaćali bi tek stotinjak

Zahtjevu treba priložiti i fotografiju novijeg datuma, ako ona već ne postoji u informacijskom sustavu MUP-a. Na temelju dostavljenog zahtjeva i prateće dokumentacije policija izrađuje novu vozačku dozvolu (iskaznicu) i šalje vam je preporučenom poštom na kućnu adresu zajedno s računom za troškove, koji ne bi smio biti veći od 100 kuna.

Što bi na kraju značilo da umjesto cifre koja seže do gotovo 700 kuna trebate platiti stotinjak kuna i potrošiti sve skupa dva sata svojeg vremena.

>>>ON JE DOBIO PRVU VOZAČKU DOZVOLU U ZAGREBU: Otkrijte više o Ferdinandu Budickom


Komentari