Susret Plenkovića i Cerara nije prošao toliko bajno

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska i Slovenija nisu u utorak u Zagrebu uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer dok Slovenija inzistira na implementaciji arbitražne presude i smatra ju obvezujućom za obje države, Hrvatska želi određeni stupanj fleksibilnosti i Sloveniji je predložila pravni okvir za rješavanje tog pitanja.

Dvojica premijera, Andrej Plenković i Miro Cerar, na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon trosatnih razgovora izašli su pred novinare na stajalištima koja se evidentno nisu približila.

“Slovenija apsolutno arbitražnu presudu smatra obvezujućom za obje države, ona se mora poštivati i implementirati i današnja ključna poruka je da isto očekujemo od naše prijateljske države Hrvatske”, rekao je Cerar.

Naglasio je da je arbitražna presuda nedjeljiva i da je se mora uzimati u obzir kao cjelinu, iako ima dvije različite dimenzije: kopno i more. Na kopnu bi se trebala, smatra on, formirati mještovita komisija koja bi izvela demarkaciju granice u prirodi, dok je na moru stvar jasna i svaka država treba na svojem dijelu provoditi svoju jurisdikciju.

“Vladavina prava i poštivanje pravne države je civilizacijska norma i temeljna vrijednost EU-a kojoj obje države pripadaju”, kaže slovenski premijer te izražava žaljenje što se već gotovo šest mjeseci stajalište Hrvatske nije promijenilo.

Arbitražna odluka donesena je 29. lipnja, a Cerar je stigao u Zagreb deset dana prije nego istekne rok za njezinu implementaciju.

Naglasio je kako razumije stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s njome ne može složiti. Put preko arbitražnog sporazuma bio je jedini pravi put i jedino moguće rješenje za obje države, istaknuo je Cerar.

Hrvatska je pak Sloveniji predložila “pravni okvir koji bi mogao biti temelj za pronalaženje rješenja i postizanje dogovora o obostrano prihvatljivoj granici i na kopnu i na moru”.

Ideja je Hrvatske da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici s pet bitnih elemenata: jedan bi se odnosio na kopnenu granicu, drugi na granicu na moru, treći na režim plovidbe u hrvatskim vodama van Savudrijske vale, četvrti bi bio formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo bitnim elementima identifikacije i demarkacije granice, i peto – put kako bi taj sporazum jednom kad se granice utvrde razvršio ispred parlamenata i bio ratificiran.

“Ono što je važno je da se kroz dijalog, kroz razgovor i kroz razumijevanje pozicija i Slovenije i Hrvatske možemo približiti konačnom rješenju pitanja granice koji bi bilo prihvatljivo i jednoj i drugoj strani. I to je temeljno načelo sadržano u poruci koju je vlada RH danas uputila Sloveniji i koju sam prenio kolegi Ceraru. Smatram da bi bilo dobro da se u određenoj mjeri fleksibiliziraju stajališta koja danas možemo definirati da je Slovenija isključivo za provedbu arbitražne presude, a da ju Hrvatska ne smatra obvezujućom ni važećom”, pojasnio je hrvatski šef vlade.

On je međutim istaknuo i da “postoji visok stupanj usuglašenosti o onome kako bi granica u svojoj konačnici trebala izgledati”.  Pitanja koja dijele dvije države su u percepciji puno veća nego u realnosti, smatra on.

Plenković je naglasio prijateljstvo i povezanost dviju naroda i država koje “kroz višestoljetnu povijest nisu imale pravih problema ni bilo kakvih sukoba”,  koje su saveznice u NATO-u  i partneri u EU-u.

Cerar je međutim kazao da Slovenija i Hrvatska jesu prijateljske države ali da su njihovi odnosi slojeviti,  “ponekad odlični, ponekad dobri, a na pitanju granica nedostaje povjerenja”. Težina arbitražne presude je vrlo velika, pitanje granica je jedno od ključnih pitanja koje odnose čini bremenitima još od osamostaljenja, kazao je novinarima Cerar.

Ni Hrvatska ni Slovenija ne žele incidente

I Hrvatska i Slovenija naglasile su kako ne žele incidente nakon što istekne rok za implementaciju presude.

Dok Slovenija taj dan misli krenuti u provedbu arbitražne presude, za Hrvatsku je 29. prosinca, kako kaže premijer, dan kao i svaki drugi,  “za razliku od Slovenije, što razumijem, koja se osjeća vezanom arbitražnom presudom, Hrvatska se njome ne osjeća ni ne smatra vezanom”.

Dan 29. prosinca je zadnji dan za dovršetak priprema za implementaciju. “Slovenija to vrlo ozbiljno shvaća i bit će potpuno spremna”, ističe Cerar.

“Slovenija nikako neće kao što nije ni dosad poticati nikakve incidente”, važno nam je da ih nema, da su režimi normalni, da ljudi prijateljski funcioniraju, kaže on.

Ali Slovenija će početi provoditi arbitražnu presudu u onom dijelu u kojem to može sama, pojašnjava slovenski premijer. Tamo gdje ne može tražit će dogovor s Hrvatskom.

Plenković kaže da je Hrvatska spremna izbjegavati jednostrane poteze koji bi mogli dovoditi do bilo kojeg incidenta između dvije zemlje.

Erjavčeva najava tužbe protiv Hrvatske

Što se tiče eventualne tužbe Slovenije protiv Hrvatske koju je nedavno najavio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, Cerar je rekao da je jasno da je nepoštivanje presude povreda europskog i međunarodnog prava. Ako Hrvatska neće poštivati presudu, o eventualnoj tužbi odlučivat će slovenska vlada, kazao je.

Plenković je rekao kako smatra da tužba nije dobar put, te da ona nema niti pravnog temelja.

Oba premijera složila su se u jednoj točki – da je poruka današnjeg sastanka da se vodi dijalog i  razgovor.

Plenković je kazao kako njime valja identificirati pitanja oko kojih se dvije države ne slažu, a oko kojih postoji prostor  za približavanje stajališta.

Cerar je pak kazao da je razgovor bio otvoren i neposredan ali da je jasno na kojim pozicijama Slovenija stoji.

On je trebao posjetiti Zagreb još 27. rujna, ali je otkazao posjet nakon što je Plenković u govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku rekao da “kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa”.

Nakon toga Cerar je tvrdio da neće posjetiti Zagreb dok Hrvatska ne pristane razgovarati o provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponavljala da ne priznaje tu odluku i da granice treba riješiti u bilateralnim pregovorima. Ipak, danas je u Zagrebu rekao  da je “htio iskoristiti posljednju prigodu prije 29. prosinca da uvjeri Hrvatsku da je jedini pravi put implementacija”.


Komentari