Sud donio konačnu presudu: Bećar ipak kriv za uvredu policajke

FOTO: Facebook

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju Branimira Čolakovića, koji je 2015. godine pred policajkom Marijom Iličić na manifestaciji ‘Ljeto valpovačko’ otpjevao uvredljivi bećarac. Čolaković je bio u povorci folkloraša kao član KUD-a iz Valpova, a policajka Iličić u osiguravanju te povorke. Zapjevao joj je: ‘A joj, mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag***’

Čolaković je prvostupanjskom presudom kažnjen s dvije tisuće kuna jer je vrijeđanjem policijske službenice prekršio Zakon o prekršajima javnog reda i mira, ali je i vrijeđanjem Marije Iličić kao žene prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova. Na osuđujuću presudu Čolaković se žalio objašnjavajući kako je bećarac dio kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema.

Visoki prekršajni sud očito se ne slaže s Čolakovićevim stavom. Oslobodili su ga optužbe za vrijeđanje policijske službenice jer nije utvrđeno da su stihovi bili upućeni njenom izvršavanju posla. Ipak, sud je procijenio da ju je kao ženu nepobitno uvrijedio, što je ona i sama potvrdila u svom iskazu.

“Okrivljenik je u konkretnom slučaju postupio suprotno općeprihvaćenom i notornom tumačenju granice prava na slobodu govora i umjetničkog stvaralaštva, jer sloboda izražavanja prestaje tamo gdje poruka povrjeđuje druga načela i temeljna ljudska prava kao što su zaštita ljudskog dostojanstva i načelo nediskriminacije. Pjevajući ovu pjesmu okrivljeni je policijskoj službenici povrijedio dostojanstvo i to na temelju razlike u spolu”, zaključuje sud koji je Čolakovića kaznio s 1.500 kuna novčane kazne.


Komentari