ODLIČNE VIJESTI ZA STUDENTE: Evo za koliko će rasti minimalna satnica

07.06.2017. Bernays, foto sasa cetkovic

Opet će rasti minimalna satnica studentima. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Odluci o iznosu minimalne satnice za obavljanje studentskih poslova za 2019. povećala je minimalnu satnicu na 23,44 kune.

Ovim se mjerama prati rast minimalne plaće koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2019. Inače, minimalna studentska plaća se računa tako da se minimalna bruto plaća u Hrvatskoj podijeli sa 160.

“Poboljšanje studentskoga standarda, kvalitete života i studiranja studenata stalna je briga Ministarstva. Zakonom o studentskim poslovima osigurali smo zaštitu studenata koji rade preko student-servisa, ali zaštitili i cijenu toga rada te je vezali uz minimalnu stanicu. Nadalje, omogućili smo da se ono što se prikupi kao naknada za posredovanje ulaže u poboljšanje kvalitete studentskoga života”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Značajno se povećao broj stipendija i smještajnihkapaciteta u zadnjih godinu dana. Posebno se vodi briga o studentima koji dolaze iz lošijih socijalno-ekonomskih uvjeta te onima koji studiraju deficitarna zanimanja u STEM studijima. Podsjetimo, na godišnjoj razini dodjeljuje se oko 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa te oko 3.400 stipendija za studiranje u STEM području.

 


Komentari