Strpljen-spašen? Sberbanka Agrokoru odobrila još 300 milijuna eura kredita

Screenshot YouTube

Kompanija Ivice Todorića kupila je vrijeme za predah.

U posljednja je dva tjedna Agrokor s ruskom Sberbankom dogovorio kredite kojima je tvrtka dobila dodatnih 300 milijuna eura, što joj je, kažu upućeni, dovoljno za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima, doznaje Večernji list.

Do kraja tjedna bi Agrokor novim kreditom trebao podmiriti i sve dugove prema državi. Špekuliralo se da su oni narasli na šest milijardi kuna, ali ministar financija Zdravko Marić to je u četvrtak opovrgnuo.

Tako je kompanija Ivice Todorića kupila vrijeme za predah.

Međutim, N1 neslužbeno doznaje kako je Agrokor sa Sberbankom još sredinom veljače uspio postići dogovor o novom kreditu. Činjenica jest da je novi kredit odobren sredinom veljače. Novac se ne isplaćuje odjednom nego u nekoliko tranši, kada to Agrokoru zatreba.

Za prvu tranšu u iznosu od 60 milijuna eura za vraćanje dijela duga dobavljačima, Agrokor je s Rusima prvotno morao dogovoriti koji dobavljači su na listi prvenstva za vraćanje duga. Taj dogovor postigli su krajem veljače nakon čega je Sberbanka isplatila dogovorenu sumu. Nepovjerenje u Ivicu Todorića i Agrokor je toliko da Sberbanka taj novac nije direktno isplatila Agrokoru već dijelu dobavljača Konzuma kojima Agrokor trenutno najviše duguje.

>>> Kraj drame? Todoriću odobren kredit

Rusi žele zasjesti u Upravu Agrokor?

Već nekoliko mjeseci se spekulira kako Rusi žele zasjesti u Upravu Agrokora čemu svjedoče i navodi da su i oni također bili na sastancima u hrvatskoj Vladi.

Kako doznaje N1, trenutni cilj Rusa je zauzeti ključne pozicije u samoj Upravi, poput mjesta člana Uprave za financije, kako bi bili sigurni da će uspjeti naplatiti svoja potraživanja pa makar to značilo i prodaju ključnih tvrtki unutar Agrokora, ukoliko za to bude bilo potrebe.

Država, ali i kreditori od Agrokora traže što hitniji plan restrukturiranja. Agrokor bi, ukoliko dobije cijeli iznos kredita od Sberbanke, tim novcem trebao vratiti dio dugovanja prema dobavljačima, ali i porezne dugove prema drža

>>> ‘Istina je, Todorić propada’: Radnice potvrdile slutnje, na policama je sve manje namirnica

>>> Bogatstvo od više stotina milijuna: Evo što se sve krije u poljuljanom carstvu Todorić


Komentari