Strpite se s kupnjom stana ili kuće! Ispunite ove uvjete i država vam plaća pola rate kredita

ZAGREBONLINE.HR

 

Ovaj zakon pomagao bi mladima, ali i poticao natalitet.

O Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita trebalo bi se raspravljati u četvrtak na Vladinoj sjednici, nakon toga on bi trebao u saborsku proceduru, a primjena istog trebala bi krenuti u srpnju. Podsjećamo, radi se o zakonu po kojem bi država mladima do 45 godina starosti, koji kupuju prvi stan ili kuću, prvi put grade obiteljsku kuću ili zbog povećanja obitelji kupuju veći stan/kuću, plaćala polovicu rate stambenog kredita kroz prve četiri godine otplate.

Dodatne pogodnosti za prinove u obitelji

Ako neka obitelj, korisnik ovog zakona, unutar prve četiri godine otplate kredita dobije i prinovu, odnosno usvoji dijete, subvencija se nastavlja još dvije godine, to znači da će država plaćati pola rate šest godina, ali i da Zakon ima za cilj i podizanje nataliteta.

Ovog puta male sredine nisu zaknute, pa će se tako zakon odnositi i na kupnju stanova i gradnju kuća u malim mjestima kako bi se ljude zadržalo tamo. Zbog istog razloga predviđeno je i subvencioniranje kupnje starijih građevina, a ne samo novih.

“Javna rasprava koja je trajala do 12. siječnja, iznjedrila je i neke novosti koje smo uvrstili u prijedlog zakona, pa će se pravo na subvenciju produljivati za još godinu dana, dakle na ukupno pet, ako obitelj ima člana s invaliditetom većim od 50 posto. Novost je i subvencija na kredit za gradnju prve kuće, što u startu nije bilo predviđeno, dok je velika promjena i to da smo gornji limit cijene nekretnine, do kojeg će se isplaćivati subvencija, snizili sa 1.900 na 1.500 eura po četvornom metru”, rekao je ministarKuščević.

To znači da će se subvencionirati stambeni kredit do najvećeg iznosa ukupne cijene nekretnine od 100.000 eura, odnosno do najveće cijene od 1.500 eura po kvadratnom metru. Ako se kupci odluče na skuplje stanove i kuće ili ako s većim kreditom grade kuću, razlika im neće biti subvencionirana.

Banke će odabrati javnim pozivom

Zbog ovog Zakona najveća moguća kamata za kredit iznosit će 3,75, a ne 3,95 posto, kako je prvo bilo planirano. Ipak, otplata kredita morat će trajat najviše 15, a ne 30 godina, a očekuje se da će Zakon stupiti na snagu početkom srpnja. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) tada će putem javnog poziva odabrati najpovoljnije banke koje će u programu sudjelovati. Zahtjeve za stambene kredite, zajedno sa zahtjevom za subvencioniranje stambenog kredita, građani će predavati u bankama u kojima budu dizali kredit. Građani će o početku subvencioniranja kredita biti obaviješteni putem medija.

Zbog nižeg gornjeg limita od 1500 eura po kvadratu, očekuje se i da će banke sniziti cijene svojih novih, neprodanih stanova koje investitori, zaduženi za njih, nisu uspjeli prodati. Minstar ne želi nagađati koliko takvih iima, ali procjenjuje da će biti dovoljno novaca za subvencioniranje kupnje 1500 do 2000 stanova, odnosno kuća, piše Novi list. 


Komentari