Strože mjere na snazi: Evo čega se sve trebamo pridržavati

Foto (ilustracija): Tomislav Kristo / CROPIX

Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, koja je objavljena kasno sinoć, donosi stroge protuepidemijske mjere i obvezu socijalnog distanciranja kako bi se spriječilo ili usporilo širenje bolesti COVID- 19 poznatije kao koronavirus.

Mjere će trajati 30 dana.

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske propisuje se obustava rada u većini trgovina, a iznimka su prodavaonice prehrambenih artikala, prehrambenih i higijenskih artikala, tržnica i ribarnica te ljekarne. Nadalje, rad će biti omogućen specijaliziranim prodavaonicama za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda, poljoprivrednim ljekarnama, benzinskim postajama i kioscima.

Nastavit će raditi i kemijske praonice rublja, prodavaonice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, prodavaonica dječje opreme, hrana za životinje, trgovine za izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerije.

S radom prestaju sve kulturne djelatnosti – muzeji, kazališta, kina, knjižnice, čitaonice – a obustavlja se održavanja izložbi, revija i sajmova.

Od danas ne rade ugostiteljski objekti svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja, a zatvorene su i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima – frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune te bazeni.

Obustavljaju se sva sportska natjecanja i treninzi te rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola. S radom prestaju autoškole i škola stranih jezika te, naposljetku, obustavljaju se i vjerska okupljanja.

Prodavaonice i objekti koji nastavljaju rad obvezni su osigurati da se kod ulaska ne stvaraju gužve te upute moraju staviti na sve ulaze. Svu rasutu robu moraju prodavati zapakirano, moraju primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čiśćenja svih prostora.

Naloženo im je da organiziraju rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika uz poštovanje stroge mjere socijalnog distanciranja, redovito provjetravati prostore, moraju osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima za korisnike te uz njih postaviti kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti i istaknuti upute i preporuke za pridrżavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri socijalnog distanciranja.

Poslodavci su obvezni organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu, otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih te zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju poviśenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah.

Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera, a posebno kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite, kaže se u odluci koju popisuje načelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.


Komentari