STRAVIČNA NESREĆA S TRAJNIM POSLJEDICAMA: Djevojčicu pogodio metak u glavu, doktori ga ne mogu izvaditi

gradacac.org

Hitno je dovezena u bolnicu jer joj je metak ispaljen iz zračne puške ušao ispod oka i ostao zaglavljen blizu očnog živca.

Slučaj iz Zagorja pokazuje kako je 12-godišnja djevojčica ni kriva ni dužna pogođena u glavu te bi sa zrnom u lubanji mogla provesti ostatak svoga života. Potreseni roditelji ne žele pričati. Njihova kći bila je kod susjeda – pokazivao joj je zračnu pušku koja je opalila.

Hitno je dovezena u bolnicu jer joj je metak ispaljen iz zračne puške ušao ispod oka i ostao zaglavljen blizu očnog živca. Čini se da će u glavi 12-godišnje djevojčice metak i ostati jer bi operacija mogla biti preriskantna, prenosi RTL.

“Na takvom je mjestu da trenutno zajedno s neurokirurzima i čeljusnim kirurzima razmatramo bi li njegovo vađenje dodatno ugrozilo oko. Djevojčica nije životno ugrožena, ne očekujem ni da bi mogla biti životno ugrožena, međutim kod operacijskog zahvata bi mogao biti ugrožen vid na tom oku”, pojasnio je Zoran Bahtijarević iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Zračne puške treba shvatiti vrlo ozbiljno

Zračne puške shvaćaju se vrlo olako, no, one su prije bile snajpersko oružje i Prvom svjetskom ratu. 

“Ovaj metak koji ima malu standardnu brzinu do 180 metara, ako nije baš pogodak u oko, ostavi crvene fleke i ostavi neku manju ozljedu. Međutim, ove brže puške su kao mali kalibar i mogu čovjeka i ubiti”, rekao je Tomislav Franić, policijski intruktor za vještine s oružjem.

Ljudi ih podcjenjuju, no ovisno o snazi, metak zračne puške u stanju je bez problema ubiti manju životinju poput goluba ili nekog glodavca.

“Zračne puške treba shvatiti vrlo ozbiljno. Prije su one bile i snajpersko oružje u Prvom svjetskom ratu”, dodao je Franić.

Zračnicu se može nabaviti puno lakše nego vatreno oružje, zato ih i ima tako mnogo, a neoprezno rukovanje njima može dovesti do nesreća kao što je slučaj i kod ove djevojčice koja će metkom u glavi morati živjeti cijeli život.


Komentari