Stranke koje na listi nemaju 40 posto žena kazna od 50.000 kuna

commons.wikimedia.org

Državno izborno povjerenstvo upozorava stranke.

Zbog odluke Ustavnog suda stranačke i neovisne liste neće biti diskvalificirane iz izbornevutrke ako ne budu imale 40 posto žena, ali mogu biti novčano kažnjene. Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je stranačke i neovisne liste na kojima se ne bude poštivalo načelo ravnopravnosti spolova bit će kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 50.000 kuna.

U DIP-u navode da je iako je odlukom Ustavnog suda od 24. rujna ukinuta zakonska odredba koja je predviđala da liste na kojima nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana, Ustavni sud je u obrazloženju naglasio da ‘iz pravnog poretka nije brisan dio članka 35.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Zakon o ravnopravnosti spolova koji se odnosi na Hrvatski sabor, a kojim je propisano da će se političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji ‘izbornih lista’ kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50.000 kuna ako prilikom predlaganja lista kandidata (…) ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova utvrđeno člankom 15. Zakona o ravnopravnosti spolova’.[/box]

Uzevši u obzir činjenicu da je Zakon o izborima zastupnika, ujedno zakon kojim se propisuje provedba određene vrste izbora, lex specialis u odnosu na Zakon o ravnopravnosti spolova, u DIP-u upozoravaju da se zastupljenost pripadnika oba spola u visini od 40 posto na stranačkim i neovisnim listama mora osigurati već na parlamentarnim izborima u nedjelju, 8. studenoga, pišu 24sata.


Komentari