ŠTO NAS ČEKA DO KRAJA LJETA? Ovog tjedna svježije, a onda tri toplinska vala

hr.wikipedia.org

Prva polovica ovog ljeta ipak je ugodnija od one prošlogodišnje.

Toplinski val koji nas je zahvatio ovih dana drugi je u srpnju. Prema dosadašnjim prognozama, ovogodišnji srpanj ipak nije najtopliji u povijesti, prošle godine je dvije trećine srpnja imalo temperature preko 30 stupnjeva. Prošlogodišnji srpanj zapravo je bio jedan veliki toplinski val, a ujedno i najtopliji srpanj u povijesti.

Ovog srpnja imali smo samo tri tople noći u Zagrebu, dok je prošle godine čak 11 noći imalo temperaturu iznad 20 stupnjeva, piše Index.

Više kiše i niže temperature

Ovaj će tjedan, prema prognozama DHMZ-a, biti nestabilan, a tijekom idućih dana temperature će opet znatno padati. Sve do četvrtka u unutrašnjosti zemlje bit će promjenjivo s dosta kišnih razdoblja, a u četvrtak će se temperature kretati oko 20-22 stupnja, što je osjetno hladnije nego proteklih dana. Ipak, u petak se opet vraća sunce, a s njim i nešto više temperature. Neće biti vruće kao proteklog tjedna.

I na Jadranu će do četvrtka biti nešto nestabilnije. Skoro svaki dan su mogući lokalni pljuskvi, posebno na sjeveru. Temperature u idućih tjedan dana ne bi trebale prelaziti 30 stupnjeva.

Tri toplinska vala

U nastavku ljeta izgledna su još do tri toplinska vala, prvi oko 5., drugi oko 15. kolovoza, a treći eventualno u njegovoj trećoj trećini.

Međutim, nijedan od njih ne bi trebao biti ekstremno jak, niti bi trebao biti dugotrajan, objašnjavaju meteorolozi.


Komentari