Stigla vremenska prognoza za cijelo ljeto: Očekuju li nas nova zahlađenja?

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Državni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu za ljeto 2020., a oni koji su se zbog trenutnog prohladnog vremena brinuli da će takvo biti i ljeto, mogu odahnuti jer čeka nas toplo ljeto, ali i toplinski valovi.

Svibanj nas je, osobito u svojem zadnjem tjednu, podsjetio da smo još u proljeću – i zbog promjenljivog vremena s povremenom kišom i pljuskovima i zbog temperature oko prosjeka za doba godine”, poručili su iz DHMZ-a.

Prema njihovim prognozama slično će se nastaviti i u prvim danima lipnja, kada prema klimatološkoj podjeli počinje ljeto.

Ljeto bi trebalo biti toplije od višegodišnjeg prosjeka, a u sva je tri ljetna mjeseca izgledno iznadprosječno toplo. U cijeloj Hrvatskoj ne može se isključiti pojava toplinskih valova, to jest niza dana kada vrućina može utjecati na zdravlje.

Rizik od pojave toplinskih valova povećava i dosadašnja suša. Iznadprosječnu toplinu, uglavnom nakratko, mogu prekidati prodori hladnijeg zraka uz pad temperature na vrijednosti oko prosjeka ili čak niže od toga.

“Ukupna sezonska količina oborine za ovo ljeto predviđa se manja od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u lipnju lokalno moguća i količina oborina bliža mjesečnom prosjeku, dok je u srpnju i kolovozu moguć i izraženiji manjak”, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene, nije isključena pojava lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, odnosno grmljavinskog nevremena s većom količinom kiše u kratkom vremenu.

Napominju kako su prognoze za kraća vremenska razdoblja pouzdanije te stoga treba svakodnevno pratiti službene vremenske prognoze i informacije u cilju pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave kao što su jača grmljavinska nevremena ili upozorenja na toplinske valove.


Komentari