Stigla odluka iz HDZ-a: Evo detalja o unutarstranačkim izborima, Zagreb dobiva čak dva glasačka mjesta

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u četvrtak, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke kako od sutra kreću rokovi za unutarstranačke izbore, a izbori za predsjednika održat će se 15. ožujka.

„Donijeli smo odluku o održavanju unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Rokovi kreću od sutra, 7. veljače i sve završava Općim saborom HDZ-a koji će biti 17. svibnja”, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalna vijeća HDZ-a na kojoj je donijeta odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora.

Naveo je i da će izbori za predsjednika stranke biti 15. ožujka, a ako bude drugoga kruga on će biti 22. ožujka.

Kandidati za predsjednika HDZ-a potpise će moći skupljati od 10. do 28. veljače i za tu funkciju trebaju skupiti više od deset tisuća potpisa jer je broj članova stranke veći od 210.000 a za tu funkciju ih je potrebno skupiti pet posto od ukupnog broja članova.

Kandidati za potpredsjednike stranke trebati će skupiti više od šest tisuća potpisa, tj. tri posto od ukupnog broja članova. Jandroković je i pojasnio da nakon toga ide provjera potpisa te će sam kampanja trajati od 2. do 15 ožujka.

Izvijestio je i da su donijeli pravila o unutarstranačkim izborima koja, među inim, pozivaju da kampanja bude korektna, na poštivanje stranačkog Statuta, temeljnih vrijednosti HDZ-a, čuvanje dostojanstva drugih kandidata i sl.

”Ovo su izbori koji će sa sobom donijeti puno strasti i emocija, ali moramo voditi računa da je to jedinstvena organizacija i stranka. Cilj ovih unutarstranačkih izbora je i da izađemo snažniji na parlamentarne izbore. U slučaju teških sukoba i riječi to bi loše utjecalo i na ukupnu poziciju HDZ-a i rejting tako da vjerujem da će biti puno mudrosti kod kandidata”, poručio je.

Jandroković je rekao i da na unutarstranačkim izborima neće ići sa ženskom kvotom već će svim kandidatima i timovima kandidata preporučiti da vode računa o zastupljenosti žena na listama.

Također, kazao je, u gradovima i općinama bit će jedno biračko mjesto. U Zagrebu će biti 17 biračkih mjesta, koliko je i područnih odbora, a u Splitu dva biračka mjesta.

Na upit kako komentira suradnju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i pitanja vezana uz zagrebački Generalni urbanistički plan (GUP) , Jandroković je rekao da se tu zagrebački HDZ definira što je interes stranke i Zagrepčana te su i stoga podnijeli amandmane na GUP. Podsjetio je i na raniju izjavu predsjednika HDZ-ova kluba u Gradskoj skupštini kako, ako amandmani ne budu prihvaćeni, HDZ neće ni prihvatiti GUP.

Vezano uz HDZ-ovu načelnicu općine Lovreć Anitu Nosić i njezin postupak kupnje stana subvencioniranim kreditom u Zagrebu, Jandroković je rekao kako je teško bilo što reći, a što ne bi bila osuda tog čina. Smatra kako je tu napravljen cijeli niz propusta i grešaka, a kada utvrde sve okolnosti HDZ će donijeti i konačnu odluku.


Komentari