STIGLA I SLUŽBENA POTVRDA: Hrvati će uskoro moći raditi u jednoj od najbogatijih država na svijetu

Prema službenim brojkama, u Švicarskoj živi oko 35.000 Hrvata, ali prema kulturnim i crkvenim udrugama taj se broj penje i do 80.000.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s predsjednicom švicarskog parlamenta Christom Markwalder i rekao da je prilično uznapredovao proces koji će Hrvatima omogućiti da pod jednakim uvjetima kao i ostali građani EU-a rade u Švicarskoj, izrazivši nadu da će taj proces biti dovršen do ljeta.

Predsjednica Nacionalnog vijeća švicarskog parlamenta Christa Markwalderje objasnila da Švicarska još uvijek nije ratificirala protokol kojim se ugovor s EU-om o slobodnom kretanju ljudi širi i na Hrvatsku jer je u veljači 2014. održan referendum o imigrantskoj politici koji je izazvao neizvjesnost, ali je vlada u ožujku ove godine potpisala sporazum, a nedavno ju je i vanjskopolitički odbor parlamenta ovlastio i da ga ratificira. Sada se čeka zeleno svjetlo Senata.

”Pokušavamo to ubrzati, ali želim naglasiti da taj protokol nikada nije bio zamišljen kao diskriminacijski prema hrvatskim građanima”, poručila je Markwalder, piše net.hr.

Reiner i Markwalder su razgovarali i o bilateralnim odnosima koji su, kako je rečeno, ”uspješni”, čemu doprinosi i ”dobro integrirana hrvatska dijaspora”.

Naime, prema službenim brojkama, u Švicarskoj živi oko 35.000 Hrvata, ali prema kulturnim i crkvenim udrugama taj se broj penje i do 80.000, a predsjednici parlamenata složili su se da ima mnogo prostora za jačanje gospodarske suradnje.


Komentari