SPREMNI ZA BUDUĆNOST? Hrvatska dobiva električnu autocestu, bez zastajkivanja kroz šest država!

hep - native

Hrvatska je po mnogočemu odlučila ne zaostajati za europskim trendovima, a najbolji pokazatelj suvremenosti pokazuje uvođenje odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta.

Širenje mreže HEP-ovih punionica u hrvatskim gradovima

HEP je to prepoznao još 2010. godine, te je u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na električni pogon u Labinu i Vukovaru. Za ovu tvrtku, bio je to početak pokretanja različitih aktivnosti na razvojnom projektu eMobilnost, koji se “zahuktao” 2015. godine i to intenzivnom izgradnjom niza javnih ELEN punionica u hrvatskim gradovima.

HEP je do sada postavio i pustio u pogon vise od 60 javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, a uz sufinanciranje iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata i prve brze punionice na hrvatskim autocestama. Trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će ove godine rezultirati komercijalizacijom usluge. Dodatne informacije svi korisnici mogu dobiti putem e-mail adrese [email protected].

Što se HEP-ovog voznog parka tiče, on se u ovom trenutku može pohvaliti s 22 električna vozila, dok je u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen sustav za punjenje HEP-ovih električnih vozila koji se sastoji od jednog centralnog punjača i šest wallbox punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta.

Postajemo dio europske električne ceste

Možda jedna od najvažnijih informacija koje dolaze iz HEP-a je njihov intenzivan rad na omogućavanju međugradskog prometa električnim automobilima. Na autocestama i cestama u tijeku je postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, koje se sufinanciraju kroz fondove Europske unije. Među većim HEP-ovim uspješnicama smatra sudjelovanje u projektu EAST-E kojem je odobreno sufinanciranje postavljanja 27 multistandardne punionica za električna vozila snage 50 kW (AC/DC multistandard) na autocestama Goričan-Zagreb-Rijeka te Bregana-Zagreb.

Realizacija projekta EAST-E omogućit će po prvi put i uključivanje hrvatskih autocesta na europske prometne pravce na kojima već postoji infrastruktura za punjenje električnih vozila. Hrvatska će tako postati dio mreže 11 europskih zemalja kroz koje će biti moguće obavljati neprekinuto prekogranično putovanje električnim vozilima.

Kroz šest država na električni pogon!

HEP aktivno sudjeluje i u projektu NEXT-E, koji će omogućiti izgradnju mreže od čak 252 punionice za električna vozila u Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj, odnosno 222 multistandardne brze punionice (50kW) te 30 ultrabrzih punionica (150 – 350 kW) duž središnjih TEN-T koridora i središnje mreže. Na taj način će, po prvi put u potpunosti, biti moguće vozilom na električni pogon prijeći velike udaljenosti duž šest Kohezijskih država. U okviru projekta HEP će postaviti 30 novih punionica – 26 brzih i 4 ultrabrze punionice najnovije tehnologije (snage od 150 kW) na autocestama Goričan – Rijeka, Zagreb-Split te Bregana – Lipovac. Sve će punionice biti multistandardne te će se na njima moći puniti svi postojeći, kao i nadolazeći modeli električnih vozila.

bigEVdata: Novi iskorak u razvoju e-mobilnosti

HEP intenzivno radi i na realizaciji trećeg projekta razvoja e-mobilnosti uz, također, sufinanciranje Europske unije. Riječ je o Projektu IT rješenja analitike velikih skupova podataka e-mobilnosti. U sklopu projekta razvija se cjelovito informatičko rješenje za integraciju big-data modeliranja ponašanja i navika korisnika infrastrukture punionica, kako bi se omogućila efikasnija uporaba i upravljanje mrežom punionica za električna vozila.

Uz razvoj informatičkog rješenja (softvera), HEP će u sklopu projekta diljem Republike Hrvatske postaviti i nove 42 punionice za električna vozila:  12 punionica snage 50 kW, 10 punionica snage 22 kW, 10 bežičnih punionica i 10 wallbox punionica. Uz Hrvatsku elektroprivredu, kao nositelja, na projektu kao partneri sudjeluju Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te ICT tvrtka NEOS


Komentari