ŠPEKEC I KOBASE S KUĆNOG PRAGA: Odsad domaće proizvode možete prodavati s vrata

Zagreb.info

Dobra vijest za male proizvođače s hrvatskih sela.

Naši proizvođači napokon će biti izjednačeni s onima u Europskoj uniji zahvaljujući novom pravilniku koji malim gospodarstvima omogućava preradu i prodaju mesa i mesnih prerađevina na kućnom pragu, objavila je u nedjelju Hrvatska radiotelevizija.

Vlasnici malih gospodarstava od sada svoje proizvode, u koje spadaju i meso, mlijeko i mliječni proizvodi, mogu prodavati i na lokalnom tržištu, točnije u krugu od 50-ak kilometara, izravno kupcima.

U to, novi, fleksibilniji pravilnik uvelike je smanjio potrebnu papirologiju vezanu za certificiranje i registraciju ekoloških proizvoda, što je do sada bio jedan od glavnih razloga koji je ljude odvraćao od bavljenja tom granom poljoprivrede.

Upravo u ekološkoj grani poljoprivrede iz godine u godinu rastu kvote i poticaji, a potražnja za zdravom hranom u velikom je porastu i šteta je da se to ne iskoristi zbog nemoguće količine papirologije.

Udio ekološke proizvodnje u domaćoj poljoprivredi tri je puta manji od onog u Europskoj uniji, a kod nas se trenutačno ekološki proizvodi na oko 90 tisuća hektara, ipak, potencijal je mnogo veći.


Komentari