ŠOKANTNI PODACI: Uvozimo tuđe i nekvalitetno iako svog imamo u izobilju

Foto: Ivan Ramađa

Imamo nezagađeno more i zdravu ribu, hvaljene vinograde i domaće mljekare, a svejedno mahnito uvozimo.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da neće dozvoljavati uvoz prehrambenog “smeća”, a pokrenuo je i rigoroznije kontrole prehrambenih proizvoda u trgovačkim lancima. To se posebno odnosi na svinjetinu, mlijeko i voće iz uvoza.

Iako smo zemlja koja je dio velikog srednjoeuropskog žitorodnog bazena, s izlazom na nezagađeno more bogato ribom, s razgranatom mrežom slatkovodnog ribnjačarstva i hvaljenim vinogradima, no ipak uvozimo čak i ono što sami u dovojnim količinama proizvodimo, piše Glas Slavonije. 

Naš sustav šteti domaćim proizvođačima, a pogoduje uvoznicima

Iako proizvodimo i više nego dovoljno domaćih proizvoda, uvozimo filete šarana iz Vijetnama, zamrznutu ribu iz Skandinavije, vina iz Južnoafričke Republike, med, grah i češnjak iz Kine, začine iz Egipta, mlijeko iz drugih zemalja EU, a svinjetinu iz Danske i Nizozemske. I to nije sve,uvozimo čak i suhe šljive, i to iz SAD-a, povrće iz Španjolske, Egipta, Grčke, Italije, čak i slamu iz Mađarske.

Potvrdio je to osječko-baranjski dožupan i stručnjak za poljoprivredu, Željko Kraljičak, a na njega s nevjerojatnim podacima nadovezao i stručnjak za tržište hrane, Stipan Bilić.

“Možemo proizvesti hrane za 18 milijuna potrošača, a otvorili smo tržište prema EU koje je vjerojatno od svih zemalja članica najotvorenije za proizvode Unije. Imamo cijeli sustav napravljen tako da pogoduje više uvozu nego prodaji domaćih roba”.

Brojni domaći proizvođači, prvenstveno mljekari uništeni su zbog uvoza loše, za zdravlje štetne hrane, a broj oboljelih od raznih karcinoma povećao se. 

“U takvom uvozu namirnice su se prodavale ispod cijene koštanja proizvodnje i urušile su najvažnije sektore hrvatske poljoprivrede – mesa, mlijeka, voća, čime smo smanjili vlastitu proizvodnju za potrebe vlastitog tržišta”, napominje Kraljičak.

Meso sumnjive kvalitete i jeftino mlijeko

Ovo je još jedan apsurd u Lijepoj našoj, domaći mljekari masovno zatvaraju farme jer im se ne isplati raditi dok je pola litre flaširane vode skuplje od njihove litre mlijeka. Istodobno na policama trgovina nalazimo mlijeko uvezeno iz EU već po cijeni od 2, 79 kuna.

“Uistinu je bilo nerazborito dopuštati da se na tržištu prodaje mlijeko po 2,50 kune plus PDV, a znamo da je domaća proizvodnja minimalno 3 kune, što direktno ugrožava i primarnog proizvođača i prerađivača. Potom, tu je i uvoz mesa i mesne konfekcije sumnjive kakvoće i starosti, ako znamo da se prodaje tri puta ispod cijene koštanja hrvatskog proizvoda, a dosadašnji nositelji politika imali su potpunu informaciju i krili ju od potrošača, štiteći tako uvoznički lobi i sve koji urušavaju domaću proizvodnju, direktno šteteći hrvatskim nacionalnim interesima”, smatra Kraljičak.

Dok naše jabuke završavaju u smeću, one poljske nalaze se u dućanima

Nisu samo mljekari ugroženi, tu su i voćari čiji posao također pati zbog prekomjernog uvoza. Da je to uistinu tako, potvrdio je Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice koji kaže kako uvozimo čak i jabuku koje najviše imamo.

“Uvozimo je najviše iz Poljske jer je cijena najniža, a što nama nije potpuno jasno jer smo vidjeli njihove voćnjake – nisu super standardizirani. Vjerojatno zbog posebnih odnosa u ulaznim troškovima, što mi ne možemo otkriti. Uvoznicima nutritivna vrijednost tog voća nije bitna, važna im je samo cijena”, kaže Banjavčić.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Na noge su se digli i svinjogojci koji tvrde da je ministar Tolušić ipak na tragu njihovih zahtjeva.[/box]

“Nismo protiv uvoza, ne možemo biti Sjeverna Koreja, no reda mora biti u onome što naš potrošač konzumira. Ne može se stavljati znak jednakosti između lokalnog, svježeg proizvoda i nekog koji naše inspekcije ne mogu kontrolirati. Dobro je ministar rekao – zašto je nešto upola jeftinije”, kaže predsjednik Udruge svinjogojaca Osječko-baranjske županije Goran Jančo dodajući da su trgovački lanci puni smiješno jeftinog svinjskog mesa.

>>> POJAČANA KONTROLA: Pokvareno meso posvuda, tone će biti uništene

>>> OGROMNE ODŠTETE I ZATVOR: Tko je odgovoran za trovanje salmonelom i što ga čeka?

 

Komentari

Komentari

loading...