Smijemo li zbog izbora i borbe za vlast gledati ljudske tragedije pred svojim vratima i ne činiti baš ništa?

nacional.hr

Sretne li zemlje!

Svaki nam dan novi poklon stiže s lijeve strane strane Markovog trga. Pojeftinit će nam krediti, plaćat cće nam struju, telefonske račune, udžbenike, prehranu u školama. Više neće biti gladnih. A kako su se tek suprotstavili bankama. Muški!! Još bi netko pomislio, socijalno najosjetljivija vlada u povijesti. U posljednjem tromjesečju. Žele da ih se pamti po dobru. Zaboravili da se ocjene dobivaju  za sve četiri godine ‘rada’, za čitav mandat. Pamte se tako inpartijske smjene i otkazi, neopravdani rezovi na plećima slabijih, bahatost…

Čudo da su bas oni zaboravili, bar su oni najstarija partija u Hrvata. Promjenili nekoliko država. I preživjeli. Vraćali se nekoliko puta, a svejedno zaboravljaju. Nekad im baš ne ide. Eto, sad im baš krenulo. A građani bi opet kao i kod svih sličnih, pamtiti pa vratiti. Zauzeti tako presvlačenjem iz bahatosti u osjetljivost, neotkrivanju datum izbora da neprijatelja uhvate na spavanju. Ovaj puta potpuno nepotrebno. Gerilska metoda ratovanja. Ne razlikuju političkog protivnika od neprijatelja. Pa i naša mlada demokracija nije više tako mlada. Morala bi već imati neka iskustva.

U žaru populističke borbe zaključili da izbjeglički val neće stići samo u Hrvatsku. Nas će jedine mimoići. Pa kako i ne bi kad imamo izbore. Borimo se za vlast pa ne možemo preuzeti nijednu obvezu. Orban gradi zid prema Srbiji, a najavio i prema Hrvatskoj.. A mi mirni. Ne tiče nas se .Vlada ne vidi crveno svjetlo. Organizira se civilni sektor,crkva…

Crveni križ, BABE, studenti, vjerske organizacije… Narod opet bolji od svoje vlasti. Ne samo u Hrvatskoj. U Njemačkoj izbjegle i gladne dočekali s dobrodošlicom i hranom. Negativni publicitet Makedonija i Mađarska neće tako lako izbrisati. Grčka i Italija traže pomoć Europske unije, a srbijanski Vučić pokazao kako je kad PR postaje važniji od sadržaja. Stručnjak u tom zanatu.Grli uplakane djecu. Jedinstvenu politiku EU nama. Impotentna Europa! A Hrvatsk a,zemlja koja ima iza sebe rat, koja je prihvaćala izbjeglice susjeda i svoje, pokazala zavidnu snalažljivost u najtežim ratnim uvjetima, nespremna! Smijemo li zbog izbora i borbe za vlast gledati ljudske tragedije pred svojim vratima i ne činiti baš ništa?Bešćutnost nikad nije bila osobina našeg naroda.

Izbjeglička kriza sigurno čeka novu vladu ali – prije odlaska, bar smo se trebali ozbiljno pripremiti, a ne čvrsto zatvoriti oči. Izbjeglice jesu u tranzitu, ali oni uglavnom nisu azilanti… Pružimo im ruku, kruh i vodu. Crkveni čelnici pokazali su jedinstvo. Možemo li mi nadići svoju borbu za vlast na neko vrijeme i organizirati se? Bosnu i Hercegovinu najlakše je destabilizirati zbog mogućih fundamentalističkih elemenata.. Ljudi su na granicama.


Komentari