SLUŽBENO PROGLAŠENA ZASTAVA REPUBLIKE HRVATSKE: Ove detalje o njoj sigurno niste znali (FOTO)

aliceinwondernails.blogspot.com

Simbol republike Hrvatske proglašen je prije točno 25 godina.

Na današnji dan, 21. prosinca 1990. godine službeno je proglašena zastava Republike Hrvatske, jedan od državnih simbola Republike Hrvatske. Zastava se sastoji od triju jednako širokih vodoravnih pruga crvene, bijele i plave boje s grbom Republike Hrvatske u sredini.

Flag_of_Croatia.svg

Sastavni dio Zakona je i likovni prikaz grba i zastave Republike Hrvatske te zastave i lente predsjednika Republike Hrvatske. Likovni prikaz grba i zastave izradio je akademik Miroslav Šutej, a isti su pohranjeni u Hrvatskom saboru. U Saboru se temeljem Zakona čuva samo izvornik grba Republike Hrvatske.

1280px-Flag_of_Croatia_(Josip_Jelačić)
Hrvatski povijesni muzej

Predsjedništvo Hrvatskoga sabora je u rujnu 2011. godine donijelo odluku da se izrade i objave grafički standardi za grb i zastavu RH te zastavu Predsjednika RH. Takva odluka je donesena radi potrebe da se objavi jedinstveni model za svako od ovih državnih obilježja kako bi se izbjegla dosadašnja situacija da su u javnoj uporabi njihove brojne inačice sačinjene raznim tehnikama. Autor svih državnih obilježja je akademik Miroslav Šutej, a digitalno ih je oblikovao dizajner Božo Kokan.

Ured Predsjednika
Ured Predsjednika

Zastava Republike Hrvatske ističe se:

stalno na zgradama svih državnih tijela;
u dane praznika Republike Hrvatske;
u dane žalosti u Republici Hrvatskoj i vije se za trajanja žalosti na pola stijega;
u drugim prigodama.
Zastavu Republike Hrvatske viju brodovi i druga plovila pomorske i unutarnje plovidbe.

Zastava Republike Hrvatske može se isticati pri javnim skupovima (političkim, znanstvenim, kulturno-umjetničkim, športskim i drugim) koji se održavaju u Republici Hrvatskoj, u skladu s pravilima i običajima održavanja takvih skupova te u drugim prilikama, ako njezina uporaba nije u suprotnosti s odredbama zakona.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Ako se zastava Republike Hrvatske ističe preko ulice ili trga u okomitom položaju, tada se crvena boja zastave nalazi na:

sjevernoj strani – ako je pravac ulice istok – zapad, odnosno zapad – istok;
istočnoj strani – ako je pravac ulice sjever – jug, odnosno jug – sjever;
istočnoj strani kružnog trga

Ako se zastava Republike Hrvatske ističe okomito na stolu, tribini ili kakvom drugom počasnom mjestu, crvena boja zastave je prva s lijeve strane, gledano s prednje strane.

Ako se zastava Republike Hrvatske polaže na odar, postolje ili koji drugi predmet ili se nosi u vodoravnom položaju, crvena boja se nalazi s lijeve strane gledano s prednje strane.

U svečanim prilikama zastava Republike Hrvatske podiže se i spušta, ističe i skida odnosno prenosi uz uobičajene počasti (ustajanje, pozdravljanje i drugo).

Ako se zastava jedinice lokalne samouprave ističe uz zastavu Republike Hrvatske, tada se zastava jedinice lokalne samouprave nalazi s desne strane gledano s ulice prema zastavama. Ako se zastava općine ili grada ističe uz zastavu Republike Hrvatske i zastavu županije tada se zastava županije nalazi s lijeve strane, a zastava grada ili općine s desne strane od zastave Republike Hrvatske gledano s ulice prema za


Komentari