SLAVONCI ODLAZE IZ HRVATSKE: Sezonske poslove na Jadranu radit će Rumunji i Bugari?!

Iz Slavonije je svake sezone odlazilo i do 15.000 sezonaca.

Unatoč ostvarenju rekordnih turističkih sezona iz godine u godinu, zemlji nedostaje 20 000 turističkih radnika, dok ih je istovremeno bez posla dvostruko više iz te branše.

Turistička sezona iz godine u godinu niže nove rekorde, najveći dio hrvatskog BDP-a ovisan je o turizmu, a zemlji nedostaje 20.000 turističkIh radnika. Istovremeno, ironija je na hrvatski način, bez posla ih je dvostruko više iz te branše.

I ove je godine bio vidljiv nedostatak radne snage za te poslove, piše Glas Slavonije. Dalmaciji je glavni izvor kvalitetnih radnika dosad bila Slavonija, odakle je svake sezone, prema procjenama Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH), odlazilo i do 15.000 sezonaca. No, zbog srozavanja plaća i neosiguravanja smještaja i prehrane na račun poslodavca, Slavonci su krenuli na rad u inozemstvo. Za odljev sezonaca kriva je politika poslodavaca na Jadranu da radnike na neodređeno zamjenjuju sezoncima, pa sada nemaju ni jednih ni drugih.

HGK ocjenjuje da radne snage u turizmu nedostaje i među KV i među NKV radnicima, a predsjednik STUH-a Eduard Andrić uzroke vidi u njezinoj potplaćenosti.

Na sezonce iz Slavonije moramo zaboraviti, pa smo prisiljeni tražiti ih po republikama bivše države, poput BiH, no i Bosanci vide da naši sezonci odlaze raditi u zemlje gdje se mnogo bolje plaća, pa tamo odlaze i oni. I što nam ostaje? Rumunjska, Bugarska, za koje smo svjesni da njihovi radnici nisu baš kvalitetni. Oni će doći jer kod njih je još lošiji standard nego kod nas, no za naš turizam to nije rješenje.”, upozorava Andrić.


Komentari