SKUPE ZDRAVSTVENE USLUGE: Isti lijek u Hrvatskoj košta 94 kune, a u BiH ni 10

Pliva prijavila nestašicu lijekova (FOTO: pixabay.com)

Nije tajna kako medicinske usluge u Hrvatskoj dosta koštaju.

Dok medicina u Mostaru ima dugu tradiciju rada na dobroj i uvijek modernoj radiološkoj opremi kao što su CT i MRT uređaji. Takva oprema je uvijek dolazila u Mostar vanjskim donacijama i sufinanciranjem Vlade RH. U tako tehnički dobro opremljenom okolišu nastali su vrsni radiološki stručnjaci s dobrom ekspertizom u analizi tomografskih slika nastalih snimanjem tehnologijom magnetske rezonancije.

Stoga ne čudi da je i najbolja hrvatska atletičarka bila je na radiološkom snimanju gležnja MRT-om u Mostaru jer je 2012. Mostar imao najnoviji MRT uređaj na Balkanu. Danas, sredinom 2016., povijest se ponovila.

Mostar je opet grad s najnovijom magnetskom (MRT) tehnologijom na Balkanu – stoji u obavijesti jedne mostarske poliklinike koja nudi “magnet” cijelog tijela za 3500 kuna, a oglašava se i u Hrvatskoj jer cilja na pacijente iz Dalmacije.

Vjerojatno računaju da ista pretraga na lošijim “magnetima” u drugim privatnim ustanovama u Hrvatskoj stoji od 4000 do 6000 kuna. Dakle, može se uštedjeti 2500 kuna ako pretrage obavite u Mostaru.

Deset puta jeftiniji

Dalmatinci posjećuju mostarske stomatologe i ostale liječnike specijaliste. Primjerice, gastroskopija u Mostaru iznosi oko 300 kuna, u nekim hrvatskim poliklinikama cijena istog pregleda ide i do 1000 kuna. Gastroskopija pod anestezijom u Mostaru košta 900 kuna, a u Hrvatskoj i do 2200 kuna!?

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Kolonoskopija (pregled crijeva kamerom) u Mostaru stoji 560 kuna, a u nekim hrvatskim ordinacijama, poput poliklinike Dr. Bates u Zagrebu, 1200 kuna![/box]

Slično je i sa zubarima. Za totalnu proteza u BiH izdvojit ćete oko 1200 kuna, dok u Hrvatskoj morate platiti između 2500 i 3200 kuna. Dentalni implantat u BiH je 2300 kuna, a u Hrvatskoj između 4500 i 5000 kuna, piše slobodnadalmacija.hr.

Jeftiniji lijekovi još su jedan bitan faktor, pa su tako mediji u BiH prije nekoliko tjedana opet aktualizirali priču o tome da Plivin peptoran s deset tableta u Zagrebu košta oko 47 kuna, dok u Bihaću isti lijek s čak 20 tableta košta 2 KM, dakle 7,66 kuna?!

Tako ispada da istu količinu Lijekova u Hrvatskoj plaćate 94 kune, a u BiH 7,66 kuna.


Komentari