Skromni i štedljivi političari: Ova petorka u predizbornjoj kampanji potrošila – nula kuna?

FOTO: Zagreb.info

Zakon o financiranju izborne promidžbe nalaže da moraju objaviti i privremeno i konačno izvješće o financiranju kampanje.

Aktualni zagrebački gradonačelnik, koji je u utrci za novi mandat, Milan Bandić i splitski kandidat za gradonačelnika Željko Kerum prijavili su da nisu potrošili niti jednu kunu u predizbornoj kampanji.

Kao i Kerum i Bandić, Nikola Grmoja, Miro Bulj i Miroslav Šimić su prijavili da su u kampanji potrošili nula kuna. Zakon o financiranju izborne promidžbe nalaže da moraju objaviti i privremeno i konačno izvješće o financiranju kampanje. Iako je Željko Kerum svoj put prema gradonačelniku Splita započeo okretanjem 50 janjaca na ražnju, u lokalnim medijima su svakodnevno njegovi oglasi, a sam je priznao da će potrošiti pet milijuna kuna, Kerum je prijavio da nije potrošio ni lipu. I sam se začudio tome, ali nikakvo novo izvješće nije objavljeno.

Milan Bandić također je ispao skroman. Za svoj je mandat potrošio nula kuna, dok je ipak njegova lista za Skupštinu Zagreba prijavila trošak od 132.000 kuna. U njegovoj stranci su objavili da nisu ništa potrošili ni za kampanje u Osijeku, Vukovaru, Velikoj Gorici, Drnišu i Đakovu.

Mostovci su prijavili određene troškove za liste, ali oni koji se kandidiraju za župane i gradonačelnike su i dalje na nula troška. S

lavko Kojić, koji je u Bandićevoj stranci odgovoran za izvješća, objasnio je kako oni tumače zakon, a predaju privremnih izvješća smatra besmislenom. “To su izvješća samo za potrošeno u kampanji, odnosno od 8. do 13. svibnja. Mi smo imali troškove, ali nisu stigli računi. Sve će se naknadno vidjeti. Ono što je trošeno prije ne treba prijaviti jer nije bilo u službenoj kampanji”, rekao je Kojić za 24 sata.

‘Građani trebaju procijeniti žele li takvima dati glas’

Državno izborno povjerenstvo je već za prijašnje izbore pojasnilo da se moraju prijaviti i raniji troškovi, a tako je postupila i većina kandidata. Jelena Berković iz GONG-a potvrđuje da su po zakonu trebali prijaviti troškove.

“Zakonska obveza preliminarnih izvješća postoji zbog svih negativnih iskustava s financiranjem kampanja, zbog čega je vladajuća stranka i pred sudom. Teško je povjerovati da u kampanji za velike gradove i županije nije bilo troškova. Nadležna tijela koja svi plaćamo bi trebala provjeriti to da nisu ništa trošili. A i građani trebaju procijeniti žele li takvima dati glas”, kazala je Berković.

S druge strane, Anka Mrak Taritaš prijavila je u Zagrebu trošak kampanje od studenog 216.000 kuna, a Sandra Švaljek od kraja ožujka trošak od 181.000 kuna. Vojko Obersnel i Hrvoje Burić, najveći favoriti za Rijeku, prijavili su sve troškove. Obersnel u mjesec dana 106.000 kuna, a Burić 99.000 kuna. Ivica Vrkić i Ivana Šojat, konkurenti za Osijek, također su prijavili troškove od početka ožujka. Kažu da su isto potrošili, po 70.000 kuna.

Most je prijavio da će financirati sve svoje kandidate, a potrošit će stotine tisuća kuna. Međutim, Grmoja i većina ostalih prijavili su nula kuna troška zasad, pišu 24 sata.

>>> Stigla prva izvješća: Tko je najviše potrošio u kampanji?

Komentari

Komentari