SKORO NASTRADAO, A SADA MORA PLATITI: Zagrepčaninu stablo palo na auto, a koncesionar ga tuži zbog narušavanja ugleda

Jan Jilek

Zagrepčaninu je stablo uništilo automobil, srećom nitko nije ozlijeđen, a koncesionar ga tuži zbog narušavanja ugleda. 

Kada je Jan Ilek s obitelji krenuo na godišnji odmor nije ni slutio da će mu se ovako nešto dogoditi. Naime, auto su prakirali na plaćenom parkingu, a na njega se srušilo stablo i potpuno ga uništilo, a puka je sreća što nitko nije stradao.

Incident koji je ovoj obitelji pokvario godišnji odmor dogodio se 27. srpnja oko 12.30 sati u Valunu na Cresu, kada se Jilek sa suprugom i dvoje malene djece vraćao s plaže prema automobilu parkiranom na obližnjem parkingu. Obitelj je po povratku dočekao šokantan prizor: njihovu je Škodu Fabiju zdrobio bor koji se srušio na nju.

“Taj je parking u koncesiji Autotransa. Oko 9.30 sati parkirao sam ispod drveta i otišao na plažu. Kada sam se vratio dočekao me najveći mirisni borić u automobilu. Uglavnom, drvo mi je palo na auto pet minuta prije nego li smo mi došli”, ispričao je Jilek.

Da bi oslobodili automobil morali su pozvati vatrogasce, a stigla je i policija, koja je sastavila zapisnik. “Kada se to riješilo, nazvao sam kontakt koji sam dobio od dečka koji je naplaćivao parking. Zvao sam g. Maura iz Autotransa i on se počeo izmotavati da moraju vidjeti s Gradom Cresom tko je odgovoran za štetu. Rekao mi je da je najbolje da sam podmirim štetu, pa da onda vidim kasnije kako ću je namiriti, na što sam ja rekao da to ne dolazi u obzir.

Šok i nevjerica nakon odgovora Autotransa

“Navečer mi je javio e-mail i broj referenta za osiguranja kojem sam poslao policijski zapisnik, ali mi se nitko ne javlja ni na mail ni na telefon. Ono što sam zamolio je da mi organiziraju popravak automobila i da mi riješe zamjensko vozilo, s obzirom na to da sam na ljetovanju sa suprugom i dvoje djece (2 i 5 godina)”, prenosi Net.hr

Juleku se puna dva dana nitko nije javljao. “Jedino su iz Turističke zajednice pokušali nešto poduzeti. Poslali su e-mail Autotransu u kojem navode kako ‘srećom u vozilu nije bilo nikoga jer je moglo doći do puno gore nesreće’ te da ih mole da problem riješe u što kraćem vremenu jer to ‘nije slika koju TZG Cresa želi ostavljati svojim dragim gostima’”, navodi on.

Nakon što je Jilek, ponukan time što mu se nitko ne javlja, na Facebook stranici Autotransa objavio što mu se dogodio, u subotu je iz te tvrtke e-mailom primio obavijest da će protiv njega podići privatnu tužbu zbog narušavanja ugleda!

Prije toga su ustvrdili da oni nisu odgovorni za nastalu štetu jer stablo nije raslo na parceli koju su oni zakupili, nego na zemljištu kraj njega, 30-ak centimetara izvan parkinga.

“Autotrans d.o.o. kao koncesionar između ostalih i parkirališta Valun nije i ne može biti odgovoran za štete koje nije SAM skrivio, a poglavito ne za štetu koja je nastala zbog propusta vlasnika zemljišta na čijem se stablo, koje je palo na vaše vozilo, nalazi, kao što nije i ne može biti odgovorno za sanaciju stabala i ostalog raslinja koje se nalazi na zemljištu kojim ne gospodari i kojeg nije vlasnik”, napisali su mu iz Autotransa i napomenuli kako problem nije moguće promptno riješiti.

“Kako ne znamo tko je vlasnik zemljišta na kojem se nalazilo stablo koje je palo na vaše vozilo, a tko je i ujedno i odgovoran za štetu koju ste pretrpjeli, molimo da se obratite Gradu Cresu, Upravnom odjelu za proračun i financije, komunalni sustav i prostorno planiranje radi dobivanja navedene informacije. U ovom trenutku, a kao čin dobre volje, zbog situacije kojoj ste trenutačno našli sa svojom obitelji možemo vam ponuditi gratis vožnju autobusom do Rijeke za vas i vašu obitelj”, zaključili su iz Autotransa.

Lov na gradonačelnika

Jilek je ispričao i nastavak priče: “Jučer (ponedjeljak) oko 1 sat ujutro pisao sam Ministarstvu turizma i zamolio za pomoć u rješavanju situacije u kojoj sam se našao. Od njih sam primio odgovor u kojem su naveli kako im je žao što mi se to desilo i da će se potruditi pomoći mi koliko god je to u njihovoj moći. Također sam pisao Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali od njih do sada nisam primio nikakav odgovor.
Ujutro sam se zaputio u Grad Cres, u ured gradonačelnika (Kristijana Jurjaka, op. a.). Zaputio sam se prvo pročelnici s kojom sam do sada kontaktirao i pitao ima li novosti, na što je ona odgovorila da nema. Rekla je da se gradonačelnik vratio i da je upoznat sa situacijom te sam pitao mogu li se sastati s njim. Zamolila me da pričekam nekoliko minuta, da ga pokuša dobiti na mobitel”, prepričava Jan.

Pročelnica nije uspjela dobiti gradonačelnika, barem je tako rekla, no Jilek je bio uporan, a kad ga je ponovno pokušala otpraviti, kazao je da će svi razgovori među njima biti okončani ne pojavi li se gradonačelnik ubrzo.

“Pitao sam je i je li arhiva u istoj zgradi, na što je rekla da jest. Na to sam je pitao smijem li dobiti ugovore između Grada Cresa i Autotransa, vezane uz koncesiju, zapisnike s natječaja i svu prateću dokumentaciju, na što je rekla da mogu, ali da trebam poslati pisani zahtjev”, nastavlja.

Kad se konačno susreo s gradonačelnikom, Jilek ga je pitao je li upoznat sa situacijom, budući da je Grad vlasnik parkinga, a Autotrans koncesionar. “Meni je uništen automobil, uništen godišnji odmor, na što je on bez trunke empatije rekao da to sada trebaju rješavati pravne službe i da on tu ništa ne može. Uvidio sam da razgovor s gradonačelnikom nema nikakvog smisla. Zahvalio sam se na tome što su me primili i otišao”.

“Svi prebacuju krivnju na drvo”

“Spakirao sam suprugu i klince i otpratio ih s Cresa i uputio u Rijeku, a ja sam se ponovo vratio kako bih riješio prijevoz vozila u Rijeku, gdje ću se pridružiti mojima i vidjeti isplati li mi ga se popravljati. Dakle, Grad se ne osjeća odgovornim, Autotrans se ne osjeća odgovornim, prebacuju krivnju na drvo. Odnosno na vlasnika parcele kojeg ne mogu identificirati. Jedini koji pokazuju ikakvu želju da pomognu su turistički djelatnici, nikoga drugog ništa ne zanima. Da nisam napravio pritisak na pročelnicu da zaista želim vidjeti gradonačelnika, on bi vjerojatno uspješno izbjegao sastanak sa mnom.”, siguran je Jilek.

“Kako je moguće da se izdaju koncesije za prostore koji su opasni za život? Da sam s obitelji ušao u automobil pet minuta ranije ili bio pored automobila pet minuta ranije, mogli smo svi stradati. Zar ni tada za to nitko ne bi bio odgovoran? Podrazumijeva li održavanje parkirališta samo iscrtavanje parkirnih mjesta, da netko ne bi slučajno zauzeo previše prostora? Ako se parking da u koncesiju, nije li potrebno da održavanje preuzme koncesionar?”, govori Jilek

“Ako je drvo na tuđoj parceli i moglo bi pasti nije li koncesionar dužan na vrijeme obavijestiti Grad i barem naznačiti da postoji mogućnost da će se drvo srušiti? Ponavljam, sreća u nesreći je da je drvo palo prije nego što smo došli do automobila. Ali na kraju dana ono što najviše iznenađuje (ili možda ne iznenađuje) je kada se čovjek nađe u situaciji u kakvoj sam se ja našao da se samo rijetki odluče pomoći.
Dakle, sve u svemu konačni rezultat odlaska na Cres je da se vraćamo bez auta, ali se vraćamo bogatiji za jednu tužbu za narušavanje ugleda… Mogao sam barem još bor ponijeti, ionako se ne zna čiji je, možda je moj ako mi je već pao na auto, pa da sam barem za Božić miran.”, zaključio je nesretni Zagrepčanin.


Komentari