Školski rječnik od sad dostupan i na webu

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje priopćio je u petak da je tiskano izdanje jednojezičnog normativnog “Školskog rječnika hrvatskoga jezika”, namijenjenog učenicima osnovne i srednje škole, dobilo svoje diginalno izdanje, dostupno na poveznici rječnik.hr.

Tako je rječnik objavljen 2012. godine u tiskanome izdanju tog instituta i Školske knjige napokon dobio i svoje mrežno izdanje, koje su uredili Željko Jozić, Lana Hudeček i Milica Mihaljević.

Jednojezični “Školski rječnik hrvatskoga jezika” namijenjen je učenicima viših razreda osnovne škole i srednjih škola, te svima koje zanima hrvatski standardni jezik.

“Školski rječnik hrvatskoga jezika” normativni je rječnik, odnosno on korisniku daje jasan podatak o normativnome statusu pojedine riječi ili pojedinoga njezina značenja, jasno ga informira o tome što hrvatskome standardnom jeziku ne pripada ili mu pripada rubno.

Normativnost se očituje u prvome redu u odabiru riječi koje se u njemu pojavljuju kao natuknice, a potom i upućivanjem s jedne riječi na drugu, normativno bolju. Rijetko se navode i česte riječi koje su normativno neprihvatljive i koje se strelicom upućuju na normativno prihvatljivu riječ.

Dodatna je posebnost u tome što se u mrežnoj adresi nalazi dijakritički znak, a alternativna adresa je rjecnik.hr.

Mrežno izdanje rječnika usklađeno je s Hrvatskim pravopisom (pravopis.hr) i Hrvatskom školskom gramatikom (gramatika.hr) Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

“Mrežna dostupnost svih normativnih priručnika Instituta svakako će olakšati praćenje i razumijevanje nastave Hrvatskoga jezika, te doprinijeti trajnome cilju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, podizanju jezične kulture i svijesti o potrebi poznavanja i njegovanja hrvatskoga jezika”, poručuju iz Instituta.


Komentari