Sklopljen dogovor: HDZ i HNS idu u koaliciju

Facebook

Sva ministarstva smjenjenih Mostovih ministara, po ovom dogovoru, pripast će HNS – u.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak sudjelovao je na zagrebačkom prosvjedu za bolje obrazovanje, a potom je na svom Facebook profilu uputio znakovitu poruku.

“Danas sigurniji nego ikad, na reformi obrazovanja lomi se budućnost Hrvatske. I to prava, izvorna reforma bez ideologije, nošena energijom i emocijom za budućnost, a pokretana strašću ljudi koji su je stvarali. Učinit ću sve što je u mojoj moći da krene što prije makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici.” poručio je Vrdoljak.

Ove Vrdoljakove rečenice posebno su zanimljive u kontekstu moguće koalicije s HDZ – om, a kako se u petak može čuti unutar političkih krugova – spomenuta koalicija već je gotova stvar.

Naime, primamljivu ponudu premijera Andreja Plenkovića Vrdoljak navodno nije mogao odbiti. Podsjetimo, Plenković je HNS – u ponudio tri ministarstva i još dvije funkcije. Za Vrdoljaka premijer čuva mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti, a vratit će i Borisa Jokića na čelo Kurikularne reforme.

Sva ministarstva smjenjenih Mostovih ministara, po ovom dogovoru, pripast će HNS – u. Izuzetak je MUP koji će zadržati HDZ.

Kako je i očekivano, dogovor Vrdoljaka i Plenkovića ne prolazi bez sukoba unutar HNS – a. Osim onih koji svesrdno podržavaju predsjednika stranke i koaliciju s HDZ – om, postoji struja koja želi izbjeći parlamentarne izbore ali bez otvorene koalicije s  HDZ – om.

Anka Mrak – Taritaš pak predvodi frakciju koja ni po koju cijenu ne pristaje na dogovor s HDZ-om, a podršku ima i od Vesne Pusić. Iako su strasti uzavrele može se čuti kako do raskola unutar HNS – a na koncu ipak neće doći.

 


Komentari