SINIŠA KOVAČIĆ O KATASTROFALNOM STANJU NA HRT-u: ‘Bilo je – ili plaće ili Europsko nogometno prvenstvo’

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kovačić je naglasio da je financijska situacija izrazito loša te da imaju 318 milijuna kuna dugoročnih kredita.

Programsko vijeće HRT-a dalo je pozitivno mišljenje na prijedlog Rebalansa Programa rada za 2016. godinu. Prema predloženom rebalansu, izdvajanje za program s 339 milijuna kuna povećava se na 344 milijuna, ali kako je pojasnio Siniša Kovačić, v.d. glavnog ravnatelja, povećanjem će se platiti neki odrađeni projekti, kao i neki računi za koje se nije znalo, što bi u konačnici trebalo značiti manje novca za program do kraja 2016.

Kovačić je naglasio da je financijska situacija izrazito loša te da imaju 318 milijuna kuna dugoročnih kredita.

‘Tražili smo od Nadzornog odbora (NO) HRT-a odobrenje za podizanje kredita od 80 milijuna kuna kako bismo mogli pokriti 113 milijuna kuna neplaćenih obveza prema dobavljačima’, kazao je Kovačić dodavši da je ovo tek prvi rebalans Programa rada za 2016. za stabilizaciju kuće, prenosi Tportal.

Ili Europsko ili plaće

Istaknuo je da im se neplanirani računi pojavljuju na dnevnoj bazi pa se tako na Prisavlju pojavila obveza prema EBU od 19 milijuna kuna za Europsko nogometno prvenstvo.

‘Trebali smo to platiti do kraja travnja. Bilo je – hoćemo gledateljima uskratiti EP ili nećemo isplatiti plaće zaposlenicima. Mislim da nas više ne bi bilo da smo to napravili. Srećom, s EBU-om smo našli zajednički jezik za otplatu tog troška. Ne želim da netko pomisli kako mi imamo novca koji ne želimo uložiti u program’, kazao je Kovačić.

U raspravi koja je uslijedila članovi Vijeća su podsjetili da HRT na godišnjoj bazi ubire do 1,4 milijarde kuna, a da za program izdvaja malo.

‘Piramida troškova na HRT-u je groteskno čudna. Troškovi Programa od 300 milijuna kuna su jako mali, a cijeli HRT postoji radi programa. Svaki pomak koji ide u smjeru restrikcije odrazit će se negativno na program. Uvjeren sam da se u rebalansiranju može naći prostora za odstranjivanje pijanih milijardera’, misli član vijeća Josip Jelić.

“Ovaj rebalans je umijeće mogućega”

Na izrečeno nadovezao se Kovačić kazavši da novac koji HRT dobije na godišnjoj bazi ne ostaje u potpunosti na Prisavlju, već da dio otpada na plaćanje poreza državi, na plaćanje OIV-u, HAVC-u, ZAMP-u i Fondu za pluralizam.

‘Ovaj rebalans je umijeće mogućega. Ovo nije ničiji hir niti knjiga želja, već obveza’, istaknuo je Kovačić.

Neda Ritz, članica PV-a, smatra da je program već sada okljaštren i da je intencija da tako bude i dalje te da je predloženi rebalans neprihvatljiv.

Bruno Kragić, predsjednik PV-a, predložio je izmjenu ugovora s Vladom ako se program ne može realizirati, dok je Ritz dodala da ugovor ističe dogodine i da 70 posto njegovih dijelova neće biti ostvareno.


Komentari