Šikanjić ostaje: HRT odustao od izvanrednog otkaza novinaru koji je kritizirao Vrdoljaka

FOTO: Screenshot

Vodstvo HRT-a odustalo je od izvanrednog otkaza novinaru i uredniku Hrvatskoga radija Miloradu Šikanjiću zbog navodnog govora mržnje u radijskoj emisiji u kojoj je kritizirao Ivana Vrdoljaka te mu je u petak odlučilo dati najblažu disciplinsku mjeru – upozorenje.

>>> Hrvatsko novinarsko društvo osudilo otkaz Šikanjiću, HRT bez komentara, iz HNS-a peru ruke

Kako Hina neslužbeno saznaje, odlučeno je to u petak nakon sastanka novinara s ravnateljem Hrvatske radiotelevizije Kazimirom Bačićem.

Najnovija odluka vodstva HRT-a stigla je nakon što je krajem prošlog tjedna bio pokrenut proces izvanrednog otkaza zbog navodnog govora mržnje jer je Šikanjić gostujući u radijskoj emisiji “U mreži prvog” kritizirao povratak Ivana Vrdoljaka na čelo Hrvatske narodne stranke (HNS).

Kao najsporniju izjavu HRT-ova novinara, kako se doznaje, vodstvo javne radiotelevizije isticalo je Šikanjićevo stajalište kako je Vrdoljak “politička lešina”, kako je rekao, na čelu klijentelističke stranke.

Šikanjić je to izrekao podsjećajući kako je javnost saznala da je Vrdoljak o koaliciji s HDZ-om pregovarao još kada je na čelu te stranke bio Tomislav Karamarko, a nakon toga i u doba premijerskog mandata Tihomira Oreškovića.

“Kada biračima pokažeš, ti koji si kao bio liberal i ušao na SDP-ovoj listi, da misliš da su stoka sitnog zuba, ti si po mom mišljenju politički mrtav. U svakom slučaju, jedna politička lešina. Jednostavno, kad si moralno mrtav, onda si moralni leš. To je ono po čemu će Vrdoljak i svi koji ga podupiru zaudarati”, rekao je među ostalim Šikanjić u radijskoj emisiji HRT-a emitiranoj 19. prosinca.

HNS je nedugo nakon toga javnoj radioteleviziji poslao priopćenje na temelju čega su odgovorni na HRT-u zaključili kako se Šikanjić u svojem nastupu koristio neprimjerenim izrazima i govorom mržnje.

No, nakon objave vijesti o najavljenom izvanrednom otkazu novinaru Šikanjiću, u srijedu su reagirali iz HNS-a te su u reakciji na facebooku osudili taj potez vodstva HRT-a i istaknuli kako ni u jednom trenutku od vodstva HRT-a nisu tražili otkaz.

“HNS osuđuje izvanredni otkaz novinaru HRT-a Miloradu Šikanjiću te napominjemo da ni u jednom trenutku od vodstva HRT-a nismo tražili otkaz za g. Šikanjića. Kao ozbiljna politička stranka, ne možemo i nećemo utjecati na slobodu medija, a pojedinci koji to sugeriraju to rade isključivo sa svrhom podmetanja i širenja laži kojima se želi direktno naštetiti HNS-u”, pisalo je u reakciji HNS-a.

Iako smatramo da je odluka HRT-a o otkazivanju suradnje unutarnja stvar svake medijske kuće, pa tako i hrvatskoga javnog servisa, pozivamo Ravnateljstvo HRT-a da razmotri svoju odluku i poštedi g. Šikanjića takve teške disciplinske mjere, navodi u reakciji HNS te napominje da nije upoznat s pojedinostima otkaza g. Šikanjiću, koji smatra pretjeranim i nepravednim.

HNS također ističe kako je kao stranka samo upozorio na neprofesionalnost u spornoj emisiji, ali isto tako vjeruje da ima prikladnijih načina da se upozori na moguće propuste u radu.

S druge strane, HRT se dosad nije službeno očitovao o namjeravanom izvanrednom otkazu novinaru Šikanjiću, a u šturom priopćenju o tom slučaju s javne radiotelevizije istaknuli su “kako radnopravne odnose te podatke povezane s njima, kao i dosad, ne komentiraju”.

Milorad Šikanjić je novinar je s dugogodišnjim iskustvom. Karijeru je počeo u Hini, a 1998. postao je prvi glasnogovornik i urednik Glasnika Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Od 2003. radi u Informativnom programu Hrvatskog radija, a do nedavno je bio jedan od urednika emisije “U mreži prvoga”, koja je 2015. osvojila Večernjakovu ružu. Kao politički komentator, redovito je gostovao u emisijama HRT-a.


Komentari