Šesti potres u 24 sata pogodio Rijeku

FOTO: Wiki

Niz potresa, s epicentrima jugoistočno od Rijeke, od utorka je uznemirio Riječane i druge stanovnike Kvarnera ali i turiste, budeći ih iz sna.

Prvi potres, jakosti 3,4, osjetio se u utorak u 11,35 sati, a potom je, prema podacima Europsko-sredozemnog seizmološkog centra (EMSC), u 22,42 sata uslijedio novi potres, jačine 3,7 stupnjeva s epicentrom kod Jadranova. Nova dva potresa, jačine 2,9 i 2,2 stupnjeva zatresla su tlo u srijedu u 4,04 sati i u 6,24 sati.

Potrese su neki Riječani osjetili kao snažne udarce, od kojih su se zanjihali stropni ventilatori i svjetiljke. Osjetljiviji ljudi su se uznemirili, posebno nakon više potresa u nizu, pribojavajući se snažnijeg udara. S druge strane, neki nisu potrese osjetili.

Zasad nema dojava o nastaloj šteti.

U novije vrijeme u Rijeci se najjači potres osjetio 22. travnja 2014., bio je jačine 4,7 Richtera a epicentar je bio kod Pivke u Sloveniji. Potres jačine 4,5 bio je 2005. blizu hrvatsko-slovenske granice, a gotovo jednako jak potres dogodio se godinu prije toga s epicentrom kod Fužina.

Najjači zabilježeni potres u Rijeci bio je 1750. godine kad su se srušile mnoge građevine, stambene zgrade, crkve i crkveni zvonici, kao i gradski toranj. Urušena je tvrđava na Trsatu te je u takvom stanju ostala sve do 1826., kad je kupuje austrijski feldmaršal Laval Nugent i pokreće njenu obnovu. Nakon potresa tadašnja austrijska carica Marija Terezija odredila je da se sagradi „Novi grad“ u Rijeci, izvan srednjovjekovnih zidina na nasutom terenu otetom od mora. To su bili temelji novog obličja grada, koji se počeo snažno razvijati gradnjom luke na tom novom prostoru.


Komentari