OVO SE JOŠ NIKADA NIJE DOGODILO: Alarmantan podatak iz zagrebačke bolnice

Petrova_bolnica_Zagreb
commons.wikimedia.org

U Hrvatskoj već godinama umire desetak tisuća više osoba nego što ih se rađa.

Prošle se godine rodilo oko 37.500 djece,  čak 2000 djece manje nego 2014. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa jučer  je objavio podatak temeljen na prijavama poroda iz bolnica prema kojem je lani rođeno tek 37.241 dijete, međutim napominju da bi ta brojka mogla biti  malo veća s obzirom da za 400 poroda je dostavljena prijava, piše Jutarnjihr.

Broj živorođene djece od 37 tisuća iznenadio je stručnu javnost, ali ujedno je i dokaz da je demografska slika Hrvatske zaista loša.

“Iako su Eurostatove projekcije pak govorile da do 2020. broj rođenih neće pasti ispod 40.000. pad je, očito, mnogo brži. Ukoliko se nastavi ovim tempom Hrvatska će na slijedećem popisu stanovništva imati manje od četiri milijuna stanovnika.” , rekao je za Jutarnjihr dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Također je nadodao kako je ova loša slika rezultat stanja u državi i odnošenje politike prema mladima. Nedostatak radnih mjesta, neriješena stambena pitanja samo su jedan od razloga zašto mladi nemaju djecu i odlaze u inozemstvo.

Najveće rodilište u državi bilježi pad

Prošle je godine prvi put u povijesti Petrova bolnica imala manje od 4000 poroda. U toj se bolnici, kaže dr. Orešković, godinama rađalo od 5000 do 5500 djece, da bi broj lagano padao i zaustavio se na oko 4500 djece.  Također dodao je kako ovakav pad zaista nije očekivao.

Smanjenje broja živorođene djece za otprilike 10 posto imaju i zagrebačke bolnice Sveti Duh i Sestre milosrdnice.

Pad broja novorođene djece zabilježen je u gotovo cijeloj Hrvatskoj: od 32 zdravstvene ustanove u kojima je lani bilo rođene djece, povećanje broja zabilježeno je u samo četiri: Čakovcu (rast od četiri posto), Varaždinu (rast od jedan posto), zagrebačkom KB Merkuru (rast od tri posto) te privatnom rodilištu Podobnik u kojem se lani rodilo 329 djece, 27 više nego u 2014.

Najveći postotni pad novorođene djece zabilježen je u Kninu, Ogulinu, Vinkovicima, Zaboku, Metkoviću i Šibeniku.

No s druge strane  u hrvatskim bolnicama lani su obavljena 2992 pobačaja na zahtjev žene, što je stotinjak manje nego godinu prije.

Hrvatska je država s najmanjom stopom legalno induciranih abortusa na 1000 živorođene djece u Europskoj uniji, a broj abortusa konstantno pada u zadnjih 20-ak godina: 1995. su u Hrvatskoj obavljena 14.282 pobačaja.

Većina žena koje se odlučuju na abortus, njih 56 posto, starije su od 30 godina, a veliki dio njih već ima dvoje djece.

Izvor: jutranji.hr


Komentari