‘SAVRŠENA ZIMSKA SITUACIJA’: Nakon zatopljenja stiže novi polarni val

Wykop

Stiže još jedan sibirski udar.

Tek što su se temperature malo popele iznad ništice, već nam prijeti nov val izrazite hladnoće. Još nekoliko dana grijat će nas temperature i do 14 stupnjeva u plusu, ali takav toplinski šok neće dugo trajati.

Savršena zimska situacija nije se dogodila godinama

Svi relevantni prognostički modeli predviđaju zimski razvoj sinoptičke situacije već u prvoj dekadi veljače. Razvoj jake anticiklone iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je, a to će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja.

Ovakva pojava zapravo se naziva “savršenom” zimskom situacijom, koju na našim područjima je nismo vidjeli od veljače 2012. godine, a pojavljivala se i tijekom najjačih zima u prošlom stoljeću, poput one 1956. godine, ponovo u veljači, piše Istramet.

Ponovo ekstremni uvjeti

Ako se zaista obistine prognoze, prava zima tek dolazi i njezin vrhunac doživjet ćemo baš u veljači. Prve prave ekstreme “preživjeli” smo početkom godine, a oni bi trebali biti još gori u mjesecu u kojeg smo tek zakoračili. Temperature bi trebale biti još niže, a na Jadranu bi trebalo pasti još snijega.

Ove najave ipak možemo uzeti s dozom opreza pošto se radi o dugoročnoj prognozi, koja se odnosi na period tjedan dana ispred nas.  Svejedno ih moramo i ozbiljno shvatiti jer je dolazak sibirske hladnoće predviđen gotovo svim prognostičarskim izračunima.

Situacija u Zagrebu 

Idući tjedan prema trenutačnoj situaciji u Zagrebu će ipak biti u plusu, barem što se dnvne prognoze tiče.

prognoza
mojkvart.hr


Komentari