Samostalni sindikati Hrvatske poručili Karamarku i Petrovu: ‘Želimo povećanje zaposlenosti’

Facebook

Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je pismo Karamarku i Petrovu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani g. Karamarko i g. Petrov,

U trenucima dok su u tijeku pregovori o sastavu i programu rada buduće Vlade, Savez samostalnih sindikata Hrvatske želi još jednom skrenuti pozornost na ključne izazove koji stoje pred budućom Vladom, a koji su trenutno u javnom diskursu ponovo zanemareni. Povećanje stope zaposlenosti, stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, porast životnog standarda i osiguranje kvalitetnih i dostupnih javnih i socijalnih usluga ubrajaju se u najvažnije ciljeve koji stoje pred idućom Vladom, te su ujedno mjerila kojima će se ocjenjivati njezina uspješnost.

Iako su mnoge reforme o kojima se ovih dana raspravlja ključni preduvjeti u tom procesu, kao što smo uostalom i sami istaknuli u Predizbornoj platformi SSSH, te stoga pozdravljamo inicijative za reformom državne uprave, povećanjem kvalitete upravljanja u javnom sektoru, kao i upravljanja javnim dugom, činjenica je da takve reforme same po sebi nisu dovoljne, odnosno ne jamče da će njihov rezultat nužno biti povećanje kvalitete radnih i životnih uvjeta najširih slojeva hrvatskih građana. Pitanja zapošljavanja i socijalne politike moraju se rješavati paralelno sa stvaranjem pretpostavki gospodarskog rasta, budući da način na koji do gospodarskog rasta dolazi neizbježno izravno utječe na kvalitetu radnih mjesta koja se otvaraju i distribuciju dohotka.

Stoga vas pozivamo da u nastavku pregovora u fokus rasprave stavite i ova pitanja, kao što ste to činili i tijekom predizborne kampanje. Ulaganje u ljude, shvaćeno u najširem smislu i uključujući kvalitetu radnih mjesta, obrazovanje i cjeloživotno učenje, te zdravstvenu i socijalnu zaštitu, unatoč mjestimično nužnim racionalizacijama ne smije se promatrati kao trošak, već kao investicija, koja će pozitivno utjecati kako na životni standard i socijalnu koheziju, tako i na sam gospodarski rast. Neki od konkretnih koraka na tom putu su i unapređenje provedbe radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora u praksi, uključujući konačno suzbijanje neisplate plaća i zloupotrebe atipičnih oblika rada, te jačanje kako bipartitnog (poslodavci i sindikati), tako i tripartitnog (sindikati, poslodavci i Vlada) socijalnog dijaloga, s ciljem osiguranja uravnoteženog razvoja na korist svih strana.
Još jednom vas podsjećamo da će se uspjeh buduće Vlade mjeriti upravo ovim kriterijima, odnosno rastom stope zaposlenosti i povećanjem životnog standarda, a da su sve druge mjere samo instrumenti koji služe tome cilju. Stoga se nadamo da ćete u nastavku pregovora ovim pitanjima posvetiti dužnu pažnju kako u formuliranju reformskog plana buduće Vlade, tako i u odlukama o ljudima koji će te reforme provoditi.”, poručili su iz SSSH

 


Komentari