Sabor izglasao skidanje imuniteta SDP-ovom Tomislavu Sauchi, zastupnik je uhićen

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Državno odvjetništvo RH podnijelo je zahtjev za odobrenje lišenja slobode, određivanje pritvora, istražnog zatvora i pokretanja kaznenog postupka protiv SDP-ovca Tomislava Sauche.

Zahtjev je u Hrvatski sabor stigao u kasnim satima u četvrtak, a MIP je jutros glasanjem skinuo imunitet Sauchi. Sedam članova MIP-a glasovalo je ‘za’, ‘protiv’ je bio samo Ivan Pernar.

N1 doznaje da je Saucha uhićen te da se uhićenje prema dogovoru s policijom odigralo ispred ureda njegove odvjetnice. Upućen je prema PNUSKOK-u.

Tijek situacije:

12:15 Sabor je sa samo jednim glasom protiv izglasao skidanje imuniteta SDP-ovom zastupniku Tomislavu Sauchi nakon što je MIP jutros prihvatio zahtjev DORH-a.  Iz zahtjeva za skidanjem imuniteta i odobravanjem kaznenog progona, koji je stigao u Sabor iz DORH-a, može se iščitati da se Saucha sumnjiči za krivotvorenje službene isprave od studenog 2013. do siječnja 2016. godine. Sumnja se da je na račun tako krivotvorenih isprava nezakonito isplaćeno 540.522 kune i 1360 eura. Za sada se ne zna kome.

11:30 Saucha na ispitivanju u DORH-u, navodno, nije prošao grafološko ispitivanje, a prema još nepotvrđenim informacijama – tereti ga se da je davao usmene naloge tajnici, javlja HRT

10:20 Tomislav Saucha došao je sam u USKOK gdje čeka da mu Sabor skine imunitet. U njegovoj pratnji je i odvjetnica, javlja Dnevnik.hr.

10:28 Otkriveno je što DORH stavlja na teret SDP-ovom Sauchi.

Saucha je nalagao da se u gotovom novcu iz sredstva državnog proračuna isplate akontacije dnevnica iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovodstvo Ureda. Sukladno njegovim uputama izrađeni su nalozi za službena putovanja u inozemstvo…”stoji u zahtjevu DORH-a.

“Iz rezultata provedenih izvida Uskoka-a proizlazi postojanje osnovane sumnje da je Tomislav Saucha počinio naprijed navedena kaznena djela. Naime, iz provedenih izvida i to osobito putnih ispostavljenih na imena posebnih savjetnika, nalaza i mišljenja grafološkog vještaka, dokumentacije Ureda, nalaza Revizije, obavljenih obavijesnih razgovora, proizlazi postojanje osnovane sumnje, da je Saucha u razdoblju od studenog 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu državnog proračuna, tajnici usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga.”, piše dalje DORH koji traži da Sauchi bude određen pritvor.

“Tako isplaćene novčane iznose Saucha je zadržavao za sebe. Na opisani način sebi je pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522,81 kuna i 1.360,00 eura”, tvrdi DORH i traži zatvor: “Postoji bojazan da bi Tomislav Saucha, koristeći autoritet koji kao bivši predstojnik ureda Vlade Rh i sadašnji saborski zastupnik ima, mogao boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke koje će biti potrebno ispitati tijekom istrage, pa stoga postoije razlozi za njegovim uhićenjem te određivanjem pritvora i istražnog zatvora.”.

10:15  Nakon skidanja imuniteta njegovom stranačkom kolegi Tomislavu Sauchi saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras izjavio je kako je riječ o “neugodnoj situaciji”, kao i da je interes SDP-a da se taj slučaj što prije razjasni.

“Ovo je neugodna situacija za sve, za saborske zastupnike i političke stranke. Interes SDP-a je da se što prije razjasni situacija, na tome smo inzistirali od početka u uvjeren sam da će vrlo brzo sve informacije o tome što se tu dogodilo biti podastrijete javnosti”, rekao je Maras novinarima.

O zahtjevima DORH-a nije želio govoriti, no dodao je kako vjeruje da će Saucha u tom postupku dokazati svoju nevinost.

“Mislim da je ova situacija neugodna za sve, za javnost, politiku, ponajviše za kolegu Sauchu. Nema nikoga tko bi se dobro osjećao nakon ovakve informacije”, ustvrdio je.

Upitan hoće li ta situacija našetiti SDP-u, Maras je rekao kako “prvo treba situaciju raščistiti”.

9:45 Tomislav Saucha je nešto prije 10 sati viđen kako izlazi iz svog stana s torbom. Novinarima nije želio dati nikakvu izjavu.

Afera dnevnice

Podsjetimo, predsjednik MIP-a Žarko Tušek uvodno je predložio članovima Povjerenstva da sukladno prijašnjoj praksi ukinu imunitet Sauchi. Iskreno se nada, dodao je, da će se Saucha uspjeti obraniti od optužbi.

Zastupnik Ivan Pernar kazao je kako će ‘iz revolta” glasovati protiv.

“Kao čin revolta, dok se te ljude ne procesuira, jer su napravili štetu od 24 milijuna kuna, neću biti za skidanje imuniteta Sauchi”, kazao je.

Gordan Maras izjavio je da je SDP za ukidanje imuniteta Sauchi kako bi se što prije utvrdilo što se dogodilo s državnim novcem. Dodao je da se vidi razlika u odnosu na prethodne slučajeve te kako je SDP-u u interesu da se slučaj što prije rasvijetli.

Podsjetimo, u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića Državna revizija otkrila je sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307.785 kuna za inozemne dnevnice.

Di su pare?

Naime, kako se navodi riječ je o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Osim toga, dvojici je savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160. Svaki od njih je, prema to, na službenom putu boravio skoro pola godine. No putovanja su trajala do 12 dana.

Saucha, Neven Budak i Slavko Goldsten saslušani su nakon što je DORH preuzeo istragu slučaja. Što se novca od dnevnica tiče, svi tvrde kako nemaju pojma gdje je.

“U potpunosti razumijem interes javnosti u ovom slučaju, ostajem pri svim izjavama koje sam dao u protekla dva dana,  dao sam izjavu Uskoku i, koliko je meni poznato provode se izvidi koji su tajni tako ovaj slučaj dalje ne mogu komentirati”, rekao je Saucha nakon saslušanja novinarima.

Reakcija iz SDP-a

“Potrebna je brza i pravedna istraga bez političkog utjecaja. SDP je odmah zatražio istragu DORH-a. Da bi se ona pokrenula, nužno je skidanje imuniteta kolegi Sauchi te taj zahtjev SDP prihvaća. Vjerujemo u pravednu istragu državnih institucija bez političkog utjecaja. Važno je da ona bude provedena brzo jer je to u interesu Hrvatske, kolege Sauche, svih zastupnika u Hrvatskom Saboru i SDP-a”, priopćili su rano jutros iz SDP-a.

Milanović kaže da je bijesan

Izjavu o Tomislavu Sauchi, čovjeku od njegovog velikog povjerenja i predstojniku njegovog kabineta dao je i Zoran Milanović.

“Bio mi je lojalan suradnik. Čuli smo se, djelovao je jako potreseno i slomljeno. I sad se više neko vrijeme nećemo čuti.”, rekao je Milanović o Sauchi. Na pitanje hoće li se javiti u DORH, rekao je kako je mislio ići u inozemstvo na par dana, ali će ipak ostati jer vjeruje da će ga pozvati da da iskaz.

“Ovo je narkomanski modus. Netko se dočepao apoteke i nije se skidao. Slavko Goldstein, od 88 godina, je bio 160 dana u inozemstvu?”, rekao je Milanović.

Što je s vašom odgovornošću? “Vi mi recite”, odgovorio je novinarima Milanović. “Saucha je bio kao ministar. Ne želim mu otežavati situaciju, ali to nije bila moja odgovornost. To je kao resor, on je vodio svoj resor, jedino mogu reći – bijesan sam.”

“Taj novac je netko ukrao.”


Komentari