ROMI PRED IZBORE MIJENJAJU NACIONALNOST: ‘Nude se određena sredstva i nekoliko stotina kuna prije promjene i poslije glasanja’

FOTO: N1

Veljko Kajtazi, predstavnik 12 nacionalnih manjina, gostovao je u Novom danu na N1 Televiziji.

Pritom se prvo osvrnuo na pripadnike romske nacionalne manjine.

“Kad spominjemo prije i poslije Drugog svjetskog rata, Romi su se već tada bojali izjašnjavanja. Ako gledamo odnos između 2001. i 2011., broj Roma gotovo se uduplao. Mi time nismo zadovoljni i nadamo se da će 2020. brojka biti realna. Mislimo da nas ima između 35 i 40 tisuća. Jedan od razloga zašto se Romi ne žele deklarirati uvijek je strah. Jedni se deklariraju prema vjerskoj osnovi, neki su Bošnjaci, muslimani, Jugoslaveni…”, objašnjava Kajtazi.

Primijetio je, kaže, da pred izbor Romi prelaze u druge nacionalne manjine.

“Ja imam neslužbene podatke. Prilikom tog saznanja, otišao sam u Osječko-baranjsku županiju i razgovarao s predstavnicima. Tražio sam da to na neki način zaustavimo. Romi imaju strateške dokumente i ostvaruju određena prava, zagarantirano im je od zapošljavanja, predstavnika u Saboru, nisu imali nikakvih razloga za nekoliko kuna promijeniti identitet. Mislim da to nije u redu i htio sam razgovarati sa suradnicima da to spriječimo. Mislim da smo dobro reagirali. Nudila su se određena sredstva, nekoliko stotina kuna, prije promjene i poslije glasanja. Ja sam odmah reagirao, razgovarao sam s pomoćnicom ministrice uprave i tražio sam od nje pomoć. Mislim da je i ona reagirala, jer nemoguće je da 10-15 dana prije izbora dolazi do takve drastične promjene”, kazao je predstavnik nacionalnih manjina za N1.

Spomenuli su i “nove” Rome, a Kajtazi smatra da se tako deklariraju zbog senzonskog zapošljavanja i ostvarivanja određenih privilegija u zapošljavanju.

Što očekuje od buduće Vlade?

“Svi smo ustanovili da ima puno rasipanja romske djece između 6. i 7. razreda. Romsko dijete koje završi osnovnu školu i upiše srednju, nju će sigurno završiti. Romsko dijete koje srednju završi odličnim uspjehom, sigurno će ići na fakultet. Ono što ja želim jest da pripadnici romske manjine, koji žele upisati fakultet, imaju izravan upis. To ne mora biti dugotrajna mjera, ali neko vrijeme da. Ako uspijemo u tome, imat ćemo kvalitetan kadar.

Moje je osobno mišljenje da moramo zaboraviti da Rome gledamo kao objekt, oni moraju biti subjekt, moraju ući u politički sustav i biti uključeni u sve procese. Unatrag nekoliko godina svi su činili bez Roma i sve bolje radili od Roma, a to nije u redu. U žargonu nogometa, Romi moraju ući unutra, dobiti loptu, ali ako ne zabiju gol, moraju biti odgovorni za to. Ja ću učiniti sve da za neka mjesta Romi dobiju pozicije. Romi moraju preuzeti odgovornost.”


Komentari