Roditelji počeli ispisivati iz vrtića djecu koja nisu cijepljena

FOTO: cutebabyz.com

Splitske vlasti odlučile su da će vrtići upisivati samo uredno cijepljenu djecu, a ta je odluka podijelila roditelje.

Krajem ožujka ove godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je alarmantnu obavijest – pobrojano je više od 500 slučajeva ospica u Europi.

Teška i izuzetno zarazna virusna bolest, koja se manifestira groznicom i crvenilom, izazvala je više od 134 tisuće smrti u svijetu od 2015. godine, a žrtve su uglavnom bila djeca mlađa od pet godina.

No, ovu bolest lako je izbjeći cijepljenjem koje je, kako tvrde stručnjaci, “sigurno i učinkovito”.

U sedam zemalja u Europi koje su najpogođenije ospicama stopa procijepljenosti je ispod 95 %, a to je prag potreban za iskorjenivanje epidemije.

Ispisivanje djece iz vrtića

Početkom travnja postalo je službeno – splitske  gradske vlasti odlučile su da će gradski vrtići upisivati samo uredno cijepljenu djecu. Ta je odluka podijelila roditelje.

To je jedan od razloga zašto pedijatri i škole pozivaju roditelje necijepljene djece kada je riječ o revakcinaciji.

Istovremeno se od roditelja može čuti i kako su sve češći slučajevi ispisivanja djece iz vrtića jer nisu cijepljena dok pravo na upis u vrtić nemaju prije obavljena cijepljenja. U rodilištima je situacija različita pa se tako u nekima poštuje odluka roditelja, a iz nekih šalju prijave epidemiolozima i pokreću proceduru prijave roditelja.

Odgovor na deklaraciju službenih zdravstvenih institucija pokrenula je Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora, koju su, među ostalima, potpisali znanstvenik Davor Pavuna, dr. Marijan Montani, dr. Dražen Gorjanski, prof.dr.sc. Slavko Kulić, dr. Đula Rušinović-Sunara i drugi. Pandan Deklaraciji o važnosti cijepljenja novi je nastavak u višegodišnjoj polemici u Hrvatskoj oko toga treba li cijepljenje djece postati fakultativno i ovisiti o izboru roditelja, piše Večernji list.

Najčešći razlozi koje roditelji imaju za ukidanje obveze cijepljenja su nuspojave i izostanak odgovornosti sustava za moguće posljedice koje dijete dobije. Izvješće za prošlu godinu nije još dovršeno, međutim, 2015. godine evidentirano je 127 nujspojava, 2014. 140 nuspojava, a 2008. godine, ujedno i najkritičnije, zabilježeno je čak 720 nuspojava, saznaje Večernji.

Najveći broj ondašnjih prijava odnosio se na tada uvedeno 5u1 cjepivo. Stručnjaci su taj porast prijava rastumačili revnijim prijavljivanjem cjepitelja jer nemaju iskustva s tim novim cjepivom.

>>> (FOTO) Prosvjed roditelja protiv obaveznog cijepljenja djece: ‘Pedijatri zašto šutite o nuspojavama?’


Komentari