JESMO LI SPREMNI ZA RATNO STANJE? Količina robnih zaliha u Hrvatskoj za izvanredne situacije

FOTO: Antiwiki

Njemačka je objavila da se priprema za izvanredno stanje, stoga donosi plan civilne obrane, prvi nakon Hladnog rata.

Sukladno tome, svoje građane pozivaju na sakupljanje zaliha hrane i vode za desetak dana: tjestenina, brašno, dvopek, konzerve.

“Riječ Hamsterkaufe koju se u Njemačkoj koristi za paničnu kupovinu – djelomično je prestrašila ljude, djelomično se ovom situacijom šale. Već sam negdje pročitao da su rasprodani svi hrčci, ali ova je situacija puno ozbiljnija. Dobro je razmišljati o civilnoj zaštiti, upravljanju katastrofama”, ustvrdio je Dietmar Bartsch, Lijeva stranka.

Budući da u Njemačkoj živi oko 80 milijuna ljudi, tko zna što bi se ili što će se dogoditi s trgovinama ako Nijemci krenu u nabavku zalihe hrane za 10 dana! To je, što se pitke vode tiče, 10 litara po stanovniku. No, to bi bilo dovoljno dok se država ne organizira u slučaju izvanredne situacije.

“Ako dođe do dugotrajnih, problematičnih situacija – država mora biti spremna. Zato imamo zalihe energenata, hrane. U ovom trenutku razmatramo da se predloži građanima da i sami stvore zalihe”, objasnio je Thomas De Maiziere, njemački ministar vanjskih poslova.

Plan je procurio prije same rasprave Vlade o njemu, koja će se održati u srijedu 24. kolovoza.

Robne zalihe u Hrvatskoj

Mogućnost takvog događaja postoji i u Hrvatskoj, koja se nastoji dobro pripremiti. Pod tim mislimo na dio robnih zaliha u Hrvatskoj – pumpe, generatori, higijena, šatori, oprema za slučajeve katastrofa – koje trenutno vrijede pola milijarde kuna. Iz ovog bi skladišta, u slučaju opasnosti, izašlo 25 tisuća vreća za spavanje, jastuka i deka.

Marijan Varga, zamjenik ravnatelja Ravnateljstva za robne zalihe, objasnio je da je Hrvatska ove godine za popunu robnih zaliha izdvojila 80 milijuna kuna, za što se kupilo 17 tisuća tona hrane koja se čuva kod proizvođača, prenosi Josip AntolićRTL Direkt. Dakle, robne zalihe čuva Vlada RH koja time i upravlja.

Iz državne uprave za zaštitu i spašavanje kažu da kod nas postoje i preporuke što nositi tijekom evakuacija: namirnice, mobitel, lijekove, radio. No, Igor Milić, voditelj službe za operativu, opremanje i razvoj DUZS, smatra da je teško ukazati građanstvu od kolike je to važnosti, iako grad redovito informira građane, a sada su već osmislili i letke. S njime se slaže i Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, koji kaže da ljudi letke pogledaju i bace, ignoriraju ozbiljnost i mogućnost ovakvih situacija, a nemaju osnovne zalihe za preživljavanje.

Tko zna što nas čeka u budućnosti, stoga ne ignorirajte ova upozorenja jer možda slijedi apokalipsa iz američkih filmova.

>>>PRONAŠLI SMO IZVJEŠĆE SOA-e: Otkriva koliko su Zagreb i hrvatska sigurni od terorističkih napada


Komentari