Producent filma ‘Bomb City’ za Zagreb.info: Istinita priča o jednom od najkontroverznijih uličnih ubojstava

Glumac, pisac, producent, model, samohrani otac – Major Dodge – na ovogodišnjem Festivalu tolerancije gostovao je kao producent dokumentarnog filma Bomb City kojeg treba pogledati svaki teenager, ali i profesori i roditelji, jer daje intimnu i iskrenu sliku rivalskih skupina i vršnjačkog nasilja.

Film Bomb City temeljen na istinitoj priči uličnog ubojstva koje se desilo 1997. u Amarillo, Texasu. Prikazuje jedan od najkontroverznijih zločina iz mržnje u suvremenoj američkoj povijesti i suđenju koje je poljuljalo vjeru u pravednost američkog pravnog sustava.

Gledajući ovaj odličan i važan film ne možemo se ne prisjetiti tragičnog slučaja maturanta Luke Ritza koji je 2008. brutalno pretučen do smrti od strane svojih vršnjaka na zagrebačkom Mostu slobode.

Sličnost zagrebačkog i teksaškog slučaja je zastrašujuća, baš kao i netolerancija i uskogrudnost društva koje ne prihvaća različitosti. Ovo je lekcija koju svi moraju naučiti ili ponoviti.

Bomb City je na 12. Festivalu tolerancije proglašen najboljim igranim filmom s prosječnom ocjenom 4.89., a ukoliko ga niste pogledali u kinu Tuškanac to može učiniti putem platforme Vimeo https://vimeo.com/ondemand/bombcity

Koja je radnja okosnica filma Bomb City?

Na Festival tolerancije sam došao sa svojim filmom Bomb City čija poruka je da ne sudimo knjigu po koricama. Ovo je film kojeg bi trebao pogledati svaki teenager, ali i učitelji. Radi se o istinitoj priči iz 1997. kada je mladog pankera i umjetnika ubio njegov vršnjak samo zato što je bio drugačiji, oblačio se drugačije i slušao drugačiju glazbu.

Roditelji Briana Denekea, žrtve u Vašem filmu, tolerantni su prema njemu i njegovom društvu, mada su očigledno bili drugačiji i nekonvencionalni. Što mislite o tome sada kao roditelj?

Brianov otac i ja imamo sličan stil roditeljstva. On je odgajao Briana jednako kako ja odgajam svog sina, jer obojica imamo stav da ćemo voljeti svoje sinove bez obzira što odluče raditi ili biti, jer su to naša djeca. Istinska ljubav nije uvjetovana. Istinska ljubav nije “voljet ću te ako napraviš xyz“, istinska ljubav je voljet ću te ako si gay, hrvaš se ili ne hrvaš. Voljet ću te isto. Kada sam razgovarao s Brianovim ocem rekao mi je da nisu bili oduševljeni s Brianovim stilom ali su ga voljeli i prihvaćali. U toj obitelji se kroz prihvaćanje i šalu osjetila istinska ljubav. Roditelji se uvijek brinu za svoju djecu i to je normalno, ali druga je stvar ne dopustiti im da budu tko jesu. Brian je ubijen dva puta. Prvi put na cesti od vršnjaka, a drugi u sudnici kada je tužitelj uspio uvjeriti uskogrudnu porotu u Texasu u 90-tima da je Brian zaslužio da umre jer je izgledao i oblačio se drugačije i ponašao se na njima neprihvatljiv način. Kada sam upoznao obitelj Deneke obećao sam sebi da ću ispričati Brianovu priču. Zbog njega i njegove obitelji, ali i zbog mog sina. I dalje želim snimati važne filmove koji ukazuju na različitosti.


Komentari