Reakcije nakon promjene imena Trga: Ferdelji: ‘Ovo je sukob ustaša i partizana’, Kosor: ‘Bandić prepisao ideju’

PIXSELL/edit

Jedan od najljepših trgova u Zagrebu nakon sedamdeset i jedne godine otišao je u povijest. 

Za jedne zločinac, a za druge vođa antifašističkog pokreta, Tito je, iako već dugo mrtav, podigao na noge ne samo Zagreb već i cijelu državu.

Točno 29 glasova za micanje imena Trga, 20 protiv i jedan suzdržan značili su kraj Trga maršala Tita. Neke je takav rasplet usrećio, neke rastužio, a jesu li očekivali ovakav ishod i zašto je njihova odluka bila baš takva, odgovorili su nam zastupnici u Gradskoj skupštini.

Vladimir Ferdelji, inače nestranački zastupnik, rekao nam je kako nije zadovoljan.

“Mislim da je to opet sukob ustaša i partizana. Tamo se raščišćavalo svjetonazorsko pitanje, što nadilazi pojam jedne ploče. Ja sam inače protiv promjena svih imena i falsificiranja prošlosti. Sasvim sigurno da Tito nije cvijeće, ali svakako je svjetski priznati državnik koji više nego neki strani državnici zaslužuje da ga se sjećamo.”

S duge strane, Darinko Kosor kaže kako su HSLS i on jednaku odluku imali sada kao i 1989. Tada su, kako kaže, njihovi osnivači Dražen Budiša, Vlado Gotovac, Velimir Terzić, Ljubo Antić i slični, koji su bili u zatvoru za vrijeme komunizma, odlučili mijenjati Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

“I 1996. godine imali smo istu odluku, kada je Dražen Budiša bio vijećnik u Gradskoj skupštini i predlagao promjenu Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. To je originalna ideja Dražena Budiše, a ne Milana Bandića. On je to samo prepisao 1996. godine i slijedom toga je logično da smo jednako glasali 2017. Jedino što je sada jedan od predlagača gospodin Zlatko Hasanbegović koji je predlagao skidanje ploče Josipa Broza Tita iz potpuno drugih razloga, znači kroz reviziju povijesti 1941. i 1945. godine”, kazao nam je Kosor.

HSLS-ovac navodi kako Hasanbegović nije glavni predlagatelj već Milan Bandić jer on je taj koji ima 15 ruku u gradskoj skupštini, a Hasanbegović samo pet.

“Nas smeta Zlatko Hasanbegović kao predlagač, ali nas ne smeta promjena Trga”, zaključio je HSLS-ovac.

Velika prašina oko čovjeka mrtvog već skoro četiri desetljeća, a kako se prema sadašnjoj hrvatskoj povijesti čini, ni ova priča nije završena.


Komentari