RAZBIJENA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA: Oštetili državu za milijune kuna

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Oštetili državni proračun za gotovo 13 milijuna kuna.

USKOK je pokrenuo istragu protiv devetero hrvatskih državljana, 53 kineskih državljana i 45 trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja  te utaju poreza i carine čime su oštetili državni proračuna za gotovo 13 miljuna kuna.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cjelosti:

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetero hrvatskih državljana, 53 kineskih državljana i 45 trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine. 

Osnovano se sumnja da je I. okr., od 13. veljače 2013. do sredine studenoga 2016. godine, u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V. i VI. okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te s ciljem omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a i poreza na dobit okrivljenim trgovačkim društvima. Plan zločinačkog udruženja realiziran je posredstvom 12 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio I. okr., a koja su osnovana isključivo radi izdavanja računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima.

Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od uplaćenog iznosa umanjenog za iznos PDV-a, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovne knjige te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit. Nadalje je I. okr., u cilju prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su formalno bile odgovorne osobe njegovih trgovačkih društava a II. i III. okr. su tim osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su formalno vodili.

Četvrtookrivljenik i V. okr. su pronalazili odgovorne osobe i stvarne voditelje poslova trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj računa koje su potom tim trgovačkim društvima ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika. Sukladno uputama IV. i V. okr., II. i VI. okr. su sastavljali fiktivne račune i drugu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava I. okr. i okrivljenih trgovačkih društava.

U navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva su na račune trgovačkih društava I. okr. uplatila ukupno najmanje 49.338.000,00 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja (I.-VI. okr.) za sebe zadržali i međusobno podijelili ukupno najmanje 3.157.000,00 kuna, dok su okrivljenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a i poreza na dobit, čime su proračun Republike Hrvatske oštetili za ukupno najmanje 12.950.000,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv svih 45 okrivljenih trgovačkih društava radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi. Prethodno je na prijedlog USKOK-a Ured za sprečavanje pranja novca izvršio privremenu blokadu računa okrivljenih trgovačkih društava.


Komentari