Rasprava o smjeni Barišića, Plenković mu drži stranu, Most suzdržan?

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar obrazovanja je plagirao radove i svejedno u Saboru nema dovoljno ruku za njegovo razriješenje.

Premijera Plenkovića od samog početka mandata opozicija pritišće zbog ministra Pave Barišića kojeg optužuju za plagijat. On mu cijelo vrijeme drži stranu i govori kako je sve prenapuhano, te ga brani. Danas se na inicijativu SDP-a, HNS-a i HSU-a izglasava povjerenje, odnosno nepovjerenje Barišiću.

SDP i HNS već danima spremaju strategiju “napda” na Barišića, ali kako sada stvari stoje, ministar kojem je plagiranje dokazano, i dalje će ostati na svojoj poziciji. Naime, čak i kada bi im se pridružili klubovi zastupnika IDS-a, HSS-a, Živog zida i Promijenimo Hrvatsku, pa čak i SDSS-a, oni ne bi imali 70 ruku, a za izglasavanje nepovjerenja potrebno im je 76.

Kako stvari stoje i sami su svjesni toga pa je predsjednik SDP-a Davor Bernardić jucer izjavio kako očekuje da premijer nakon rasprave smijeni Barišića ili da on sam podnese ostavku. To se, također, vjerojatno neće desiti jer je Branko Bačić u srijedu rekao da je Klub HDZ-a jednoglasan u podršći Barišiću, a dodao je i da očekuje podršku Mosta.

U Mostu pak peru ruke i ograđuju se od svega i govore kako je HDZ sam snosi odgovornost za svoje ministre, tako i za Barišića, a dodavali su i kako je akademska zajednica podijeljena u tumačenju je li Barišićev rad plagijat ili ne. Nikola Grmoja izjavio je i da će Most “donijeti odluku koja ide u korist funkcioniranja Vlade i budućnosti Hrvatske”.

Tuđman će stati u Barišićevu obranu

Kako se može čuti u političkim kuloarima, Plenković je imao problema s pronalaženjem zastupnika koji će u ime Kluba HDZ-a braniti Pavu Barišića.

Taj posao odbilo je nekoliko zastupnika, a on je na kraju zapao prof. Miroslava Tuđmana. Danas bi na izglasavanje trebaao doći i Plenković, a baš kako se HDZ neće odreći Barišića, tako neće ni ministrice Obuljen koja je također jedan od utega nove Vlade. Ninu Obuljen mogli bi smijeniti samo neki kompromitirajući dokazi iz HAVC-a, a Plenković i njegova riječ sada su prejaki zbog dobrog rejtinga  i dobrih gospodarskih pokazatelja, piše Večernji.

>>> PLAGIJATOR ILI NE? Vlada će danas raspravljati o razrješenju Pave Barišića

>>> ODBOR JE ODLUČIO: Ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić plagirao filozofa Schlesingera


Komentari