Radnici Croatia Airlinesa planiraju štrajk usred turističke sezone

Facebook/ Ilustracija

S Upravom nisu postigli dogovor o kolektivnom ugovoru.

Na skupštini sindikata Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) odlučeno je da u štrajk idu piloti, kabinsko osoblje, aviomehaničari i radnici koji se skrbe o putnicima Croatia Airlinesa, piše Večernji list.

Naime, zaposlenici hrvatske nacionalne aviokompanije okupljeni u ORCA-i štrajkat će jer nisu s Upravom dogovorili novi kolektivni ugovor. Prijašnji kolektivni ugovor istekao je 31. prosinca 2016. U svibnju je mirenje sindikata i uprave završeno neuspješno čime su ispunjeni svi zakonom predviđeni uvjeti za organiziranje industrijskih akcija.

Nadalje, u ORCA-i su nezadovoljni dosadašnjim kolektivnim ugovorom koji im je, tvrde, nametnut 2013. godine kad su štrajkali zahtijevajući zadržavanje prava iz prijašnjeg kolektivnog ugovora. Zaposlenici sada žele novi kolektivni ugovor ili da počnu pregovori o njemu.

Još nije odlučeno kada će štrajk točno biti organiziran jer je, objašnjavaju u ORCA-i, organizacija takve industrijske akcije u aviokompaniji dosta složena zbog čega se može očekivati da će se to dogoditi vjerojatno u srpnju, točnije usred turističke sezone, kad su zrakoplovi najzaposleniji.


Komentari