Putin stiže u Lijepu Našu: Hoće li se u Rusiju vratiti s vrijednim umjetninama?

commons.wikimedia.org

Kako piše express.hr, ruski diplomati u Zagrebu pripremaju se za prvi službeni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, koji bi se, kako je nedavno najavio ruski ambasador Anvar Azimov u intervjuu za TASS, mogao organizirati već sljedeće godine. Putin, Kolinda Grabar Kitarović i Plenković tad će zasigurno razgovarati o nizu važnih tema: plinofikacija, Agrokor, ruska ulaganja u hrvatske kompanije, hotele, trgovinska razmjena, ukrajinsko pitanje itd.

VAŽNO PITANJE

 Pretpostavlja se da će se voditi i razgovori o slikama  ruskog umjetnika Nicholasa Roericha (rođen pod imenom Nikolaj Konstantinovič Rerih). U pitanju je povrat njegovih deset vrijednih slika koji se više od osam desetljeća nalaze u Modernoj galeriji u Zagrebu.  Ambasador Azimov pokrenuo je pitanje predaje tih slika Rusiji, zemlji iz koje je Roerich otišao još davne 1917. godine i u koju se nikad nije vratio.

Iako Moderna galerija dobro brine o slikama ovog ruskog umjetnika, ambasador Azimov smatra da će u Rusiji biti veća potražnja za njima. Prije povrata djela ovog umjetnika potrebno je utvrditi pitanje vlasništva, pa je zato ruska ambasada počela razgovore s Ministarstvom kulture RH.

ŠTO KAŽE MINISTARSTVO KULTURE RH?

Ministarstvo kulture ne strahuje od moguće primopredaje jer kažu da je primopredaja slika između Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i osnivača Moderne galerije, Hrvatskog društva umjetnosti ‘Strossmayer’, izvršena još 1934., o čemu postoji zapisnik. Također, slike su zavedene u jedinstvenu Inventarnu knjigu muzejskih predmeta Moderne galerije. Što znači da su slike dio  muzejske građe koja je zaštićeno kulturno dobro. Stoga, i prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, nije dozvoljen njihov trajni, vremenski neograničen izvoz i iznošenje iz Republike Hrvatske, piše Express hr.,

Ako i dočekamo dolazak ruske ‘kreme’, kako se sada čini, iz Hrvatske će se vratiti praznih ruku.


Komentari