PRVE RUNDE PREGOVORA: Most traži sedam ministarstva, a bit će mu ponuđeno tek četiri?

Facebook

Most će u pregovorima o sastavu nove Vlade, koji će početi sredinom idućeg tjedna kada se dogovori provedba njihovih jamstava, tražiti sedam ministarstava, doznaje Jutarnji list.

Uz već postojeće resore koje su imali, zanimljivo im je i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Premda se iz HDZ-a mogu čuti neslužbene informacije kako će Boži Petrovu ponuditi tek četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade, u Mostu neće tek tako na to pristati jer smatraju da sada imaju jedan mandat više nego što su imali u trenutku kad je pala Vlada, odnosno sa 12 su skočili na 13, a bitna pregovaračka pozicija bit će im i činjenica da će pristati na to da Andrej Plenković bude predsjednik Vlade, iako su u kampanji pred parlamentarne izbore govorili da on to ne može biti, piše Jutarnji list

Mostu bi ostali Ministarstvo unutarnjih poslova koje bi i dalje trebao voditi Vlaho Orepić, potom Ministarstvo pravosuđa na čelu s Antom Šprljom te Ministarstvo zaštite okoliša, gdje bi ostao Slaven Dobrović. HDZ-ovci, navodno, više nemaju namjeru prepustiti Mostu ministarstva gospodarstva, poljoprivrede i uprave, nego bi im u zamjenu za to mogli dati još Ministarstvo zdravlja. Bude li tako, nagađa se u kulaorima, njega bi mogla voditi Ines Strenja Linić.

Istodobno, neslužbeno poručuju, ako HDZ-u to ne odgovara, onda Andrej Plenković može pregovarati s HNS-om i HSS-om, a da će onda oni biti u oporbi.

Uz to, vjerojatno će tražiti i poziciju predsjednika Sabora, iako to nisu potvrdili, kako bi mogli određivati dnevni red sjednica parlamenta, a time će izbjeći da se ignoriraju njihovi zakonski prijedlozi.


Komentari