PRVAŠIĆE U ŠKOLSKIM UDŽBENICIMA DOČEKAO SEKSIZAM: Što je ‘mamica’, a što ‘žena’? (FOTO)

Flickr

Skandalozni sadržaji u hrvatskim udžbenicima za osnovnoškolce.

Udžbenik Moja glazba 1, autorice Diane Atanasov Piljek, izdavačke kuće Alfa, namijenjen je učenicima prvog razreda osnovne škole za predmet Glazbena kultura.

Prvo pomislimo na sve dječje pjesmice koje smo i mi nekad davno učili, no priča ovdje ide drugačije: jedna od sličica u udžbeniku bazirana je na, ni više ni manje, nego na rodnoj diskrimanciji i seksizmu, što predstavlja posve drugu propagandu.

Ponovno se vraćamo na davno skrojeno mišljenje u kojem društvo smatra da je ženina prima uloga biti – brižna majka – s pregačom koja svoju djecu ispraćuje i dočekuje, a potom postaje domaćica kojoj je primarna uloga briga o kućanstvu. No, pojam majke, odnosno ‘mamice’ razlikuje se, barem prema ovom udžbeniku, od pojma žene jer je na fotografiji očito da je ova osoba seksualizirana i da je ona sve to što majka nije, i obrnuto.

Djeci se na ovaj način suptilno dijele lekcije već u prvom razredu osnovne škole koja su društvena mjerila ljepote, prema kojima će ona dobiti potpuno drugačiji i krivi pojam o majci kao o nižem, podređenom sloju koju je u društvu tek kućanska radna snaga, a žena je slobodna i skoro pa svemoguća.

Kako se boriti protiv ovakvih slika i informacija koje se svaki dan serviraju djeci, mladima i starijima, a koja im snizuju samopouzdanje, uče ih krivim vrijednostima?

Očito se društveno nismo pomakli ni razvili, naprotiv, kao da se konstantno krećemo retrogradno.

No, što može prevladati sve predrasude jednog konvencijama vođenog društva?

>>>SKANDALOZAN SADRŽAJ U UDŽBENICIMA: Drugašiće u školama uče prepoznati lijepu i ružnu curicu?

FOTO: Facebook / Knjige koje vole djecu
FOTO: Facebook / Knjige koje vole djecu


Komentari