Provjerite što znate o jedinstvenoj viteškoj igri na svijetu

commons.wikimedia.org

Sinjskin kraj danas je u posebnom raspoloženju. Poslijepodne u 16.30. održava se 300. jubilarna Sinjska alka. Ovom viteškom nadmetanju alkara nazočit će predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, ali i veliki broj dužnosnika iz političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života na čelu s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Kratka povijest Sinjske alke

Sinjska alka nastala je početkom 18. stoljeća te je jedini jedini preostatak mnogobrojnih viteških nadmetanja što su se održavala u nekim većim mjestima mletačke Dalmacije, a najpoznatija su ona u Zadru (do 1820.), Imotskom (do oko 1840.) i Makarskoj (do 1832.).

Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine, dok je anjstariji službeni spis pismo što ga je 10. veljače 1798. grof Rajmund Thurn, prvi austrijski komesar za novozaposjednute krajeve, iz Zadra uputio tadašnjem zapovjedniku Sinja, kolunelu Jakovu Grabovcu.

Iz iste godine potječe i dokument o Alci što je, u čast baruna Corneo-Steffanea, drugoga opunomoćenog austrijskog komesara za Istru, Dalmaciju i Albaniju, održana 14. svibnja, kojom ju je prilikom, u svečanome govoru, nazvao brillante spettacolo (blistavi prizor).

Sinjani ovu vitešku igru, jedinstvenu u svijetu, održavaju u čast pobjede sinjskih branitelja prije 300 godina, kada su 1715. godine, uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske, pobijedili osmanlijsku vojsku.


Komentari